Livet och diabetes Stories och livet

Träning och mat – en balansgång

Publicerad för första gången: 30.06.20 | Senast redigerad: 04.10.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
TRÄNING OCH MAT – EN BALANSGÅNG Foto: Getty Images

Jag tror tonåringar med diabetes lättare får en osund relation till mat. Idag är jag elitidrottare och måste ha en balansgång mellan träning och mat.

Jag har alltid älskat träning och mat. När jag var liten kunde jag äta hur mycket som helst, jag sa hela tiden att jag inte blev mätt bara för jag tyckte allt var så gott. Jag hade svårt för att sitta still så jag var fysiskt aktiv nästan hela tiden. Idag är jag elitidrottare och måste ha en balansgång mellan träning och mat.

Accu-Chek Instant

Det är viktigt att jag tänker till kring vad jag äter, hur mycket jag äter och när jag äter. Både ur ett diabetesperspektiv men också ur ett prestations- och hälsoperspektiv. Jag följer ingen diet, utan försöker bara äta varierad och god mat.

LÄS MER: Alkohol och diabetes – vad alla behöver veta

Relationen till mat ser olika ut

Jag skulle precis fylla sex år när jag insjuknade i diabetes typ 1. Och under många år hjälpte mina föräldrar mig att ta hand om min diabetes. Jag tänkte inte på hur många kolhydrater jag åt eller hur mycket jag rörde på mig.

När jag blev äldre och kom in i tonåren började jag ta mer ansvar för min diabetes . Jag började räkna kolhydrater och blev mer medveten om hur mycket jag åt. Med de kroppsideal som finns i dagens samhälle blev jag också mer medveten och kritisk mot min kropp, precis som många andra tonåringar.

LÄS MER: Tågluff med diabetes på släp

Accu-Chek Mobile

Tvungen att vara ifrån träningen

När jag fick en hjärnskakning i januari 2018 var jag tvungen att vara ifrån träningen helt och hållet i tio veckor. Jag fick bara gå långsamma promenader. Jag gick upp ganska mycket i vikt trots att jag åt mycket mindre.

För att bli mer bekväm i min kropp och prestera bättre i simningen fortsatte jag äta samma mängd mat när jag började träna igen, vilket gav ett energiunderskott. Jag hade som mål att komma ned på samma vikt som innan hjärnskakningen.

Det gick bra i början. Men istället för att stabilisera vikten fortsatte jag nedåt. Mina föräldrar ville att jag skulle börja äta mer igen, men jag ville inte det i början. Till sist blev jag väldigt trött, energilös och jag frös enormt mycket.

Då insåg jag att jag inte hade en sund relation till mat längre. Jag hade börjat räkna kalorier och eftersträvade fortfarande ett underskott. Jag fick förbud att löpträna, och om jag inte gick upp i vikt direkt skulle jag även fått förbud att simma.

Så började jag våga äta mer igen. Idag räknar jag fortfarande kolhydrater och kalorier, men nu gör jag det för att se till att jag får i mig tillräckligt med energi.

LÄS MER: Semesterträning för alla

Jag tror tonåringar med diabetes lättare får en osund relation till mat. Eftersom vi redan räknar eller uppskattar antalet kolhydrater, så var det åtminstone för mig lätt att börja räkna kalorier också. Om du hamnar i den här situationen är det viktigt att du tar hjälp av någon!

Hur tänker jag kring mat ock träning?

Jag måste få i mig ganska mycket energi varje dag eftersom jag tränar mycket som elitidrottare. Alla måltider är viktiga och om jag skulle äta betydligt mindre eller hoppa över en måltid skulle det märkas på mitt blodsocker direkt.

Jag brukar börja dagen med en rejäl frukost, det är dagens viktigaste mål och personligen min favorit! Den senaste tiden har jag försökt få i mig fler kolhydrater, eftersom det är kroppens bränsle. Bland annat äter jag en större portion av till exempel pasta och ris, jag har börjat dricka juice till måltiderna och jag har inte varit rädd att äta produkter som innehåller socker.

Vanligtvis brukar jag äta ett mellanmål tätt inpå ett träningspass och jag tar oftast en liten insulindos. Jag eftersträvar ett blodsocker som inte hinner sticka iväg för högt, och som inte kommer sjunka på en gång på grund av aktivt insulin i kroppen.

Min erfarenhet är då att depåerna är fyllda i upp till två timmar. Efter det brukar mitt blodsocker dippa och jag får fylla på med sportdryck med jämna mellanrum. Maten jag åt innan träningspasset är förbrukad energi och för att hålla blodsockret uppe behöver min kropp ny energi.

LÄS MER: Kom ihåg-lista vid magsjuka och diabetes typ 1

Efter ett träningspass är det viktigt att fylla på direkt, både med protein och kolhydrater. Oftast brukar jag äta en proteinbar eller dricka en smoothie, samt dricka maltodextrin utblandat i vatten. Jag äter middag ungefär en timme efter avslutat pass. Om jag tränar på morgonen brukar jag istället äta ett förstärkt mellanmål efter träningen.

Men jag tror det är viktigt att man själv prövar sig fram och hittar det som passar en själv bäst!

LÄS MER: Diabetes typ 2 och känningar

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile