Livet och diabetes

Känner du igen tecknen på syraförgiftning – ketoacidos?

Publicerad för första gången: 14.02.20 | Senast redigerad: 22.11.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Ketoacidos, syraförgiftning Illustration foto: Getty Images.

Ketoacidos är ett livshotande tillstånd som kräver snabb sjukhusbehandling. Därför är det viktigt att både du och dina närmaste känner till symtomen. Här är allt du bör känna till.

Ketoacidos, även kallat syraförgiftning, är en akut komplikation vid diabetes mellitus som många fruktar. Och det är kanske inte så konstigt för tillståndet är allvarligt och kan i värsta fall leda till koma och dödsfall om man inte får sjukhusbehandling.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Syraförgiftning förekommer som tur är inte så ofta, men har du diabetes typ 1 finns det alltid en risk för detta. Enligt amerikansk statistisk kommer cirka 5 procent av alla barn och ungdomar under 20 år ha haft minst en episod av ketoacidos.

Just därför är det viktigt att du känner igen symtomen och inte minst att du vet vad du ska göra om du skulle drabbas.

LÄS ÄVEN: Detta bör du känna till om insulinchock

Vad är egentligen ketoacidos?

Ketoacidos uppstår när kroppen har brist på insulin. Då stiger blodsockret samtidigt som kroppens celler inte klarar av att ta upp energin i sockret. Kroppen börjar därför förbränna fett för att skaffa sig energikalorier, vilket i sin tur leder till att sura ämnen (syra och ketoner) ansamlas i kroppen.

Detta kan till exempel hända om du har nydebuterad diabetes typ 1 som man inte har upptäckt ännu eller om insulinpumpen plötsligt slutar fungera. Men det även hända om du drabbas av influensa eller annan sjukdom.

Accu-Chek Instant

”Det är viktigt att vara observant på att ketoacidos är ett potentiellt livshotande tillstånd så man måste agera därefter och söka sjukhusvård omedelbart.”

Frode Drøpping, verksamhetschef vid Norsk Diabetikersenter

Om du har en infektion i kroppen kan behovet av insulin öka. För att undvika ketoacidos vid infektion kan det vara bra att kontrollera ditt blodsocker oftare, åtminstone var tredje eller fjärde timme, och reglera din insulindos därefter. Även på natten. Visar mätresultaten att du har höga blodsockervärden bör du kontrollera blodsockret ännu tätare.

Tillståndet drabbar i första hand personer med diabetes typ 1 och uppstår mer sällan hos patienter med diabetes typ 2.

LÄS ÄVEN: Diabetes typ 1 och typ 2 – vad är skillnaden?

Kan utvecklas snabbt

Så hur lång tid tar det innan ketoacidos är farligt?

– Ketoacidos (syraförgiftning) beror på brist på insulin och är alltid farligt. Om frågan är hur lång tid det tar att utveckla ketoacidos vid bristande insulintillförsel, är svaret att det råder individuella skillnader, säger Frode Drøpping, verksamhetschef vid Norsk Diabetikersenter.

– Det är primärt beroende av hur länge man har varit utan insulin, men kan även vara beroende av hur mycket snabb- eller långtidsverkande insulin man har i kroppen. Detta gör att insulinpumpsanvändare som endast får tillförsel av snabbverkande insulin med relativt kort verkningstid är mer utsatta för snabbare utveckling av ketoacidos om insulintillförseln slutar fungera. Det är viktigt att vara observant på att ketoacidos är ett potentiellt livshotande tillstånd, så man måste agera därefter och söka vård omedelbart, förklarar han vidare.

Det finns heller inget facit på hur högt blodsockret måste vara för att ketoacidos ska uppstå. Det kan uppstå akut vid mycket höga blodsockervärden, men det kan också uppstå om man under längre tid gått med måttligt förhöjda blodsockervärden.

Gravida med diabetes bör testas för ketoner om blodsockret är högre än 11,1 mmol/L.

– Ett tips om du inte lyckas reglera blodsockret själv bör du ringa 1177 eller 112 för att snabbt komma till sjukhus, eventuellt med ambulans, eftersom detta kan vara ett livshotande tillstånd. Vi rekommenderar detta istället för att ringa vårdcentralen eftersom det är risk att det kommer att ta för lång tid innan man får riktig hjälp, förklara Drøpping.

LÄS ÄVEN: På resa med ketoacidos i Afrika

Detta är symtomen du bör vara observant på:

  • Högt blodsocker (observera att det faktiskt inte behöver vara jättehögt, ketoacidos kan uppstå redan vid ett blodsocker på runt 16 om det handlar om långvarig insulinbrist)
  • Acetonluktande andedräkt (liknar lukten på nagellacksborttagning)
  • Törst
  • Ökad urinmängd/frekventa toalettbesök
  • Yrsel
  • Trötthet
  • Illamående
  • Sjukdomskänsla i kroppen som exempelvis vid influensa
  • Kräkningar, magsmärtor och diarré.

OBS! Var särskilt uppmärksam på att symtomen lätt kan förväxlas med influensa eller kräksjuka! Det är därför mycket viktigt att utesluta ketoacidos innan man utgår från att det faktisk ”bara” är influensa/kräksjuka.

Detta bör du göra:

  • Mäta blodsockret, helst kapillärt för säkrast möjliga resultat
  • Kontrollera urin (eller blod) för ketoner
  • Ge dig själv insulin + eventuellt extra doser
  • Få i dig rikligt med vätska (vatten eller annan sockerfri/koffeinfri vätska)
  • Ring 1177 eller 112 om blodsockret fortsätter att vara högt och du har kräkningar, magsmärtor och frekventa diarréepisoder

LÄS ÄVEN: Diabetes och magsjuka

Källor: Store norske leksikonNHI.noDiabetes.no

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile