Stories och livet Träning och hälsa

Hur förkylning påverkar blodsockret

Publicerad för första gången: 10.10.19 | Senast redigerad: 26.11.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Förkylning och diabetes Foto: Jennie Davelind

Blodsockret döljer inget – inte heller en förkylning

Det är inte så ofta tack och lov, men då och då drabbas jag av förkylning. Oftast börjar det med en obehaglig känsla i näsan, en liten irriterande värk som ganska snart brukar övergå i en snorig och rinnande näsa.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Ja, ni känner säkert igen er. Och med förkylningen kommer ett stigande blodsocker som ett brev på posten. Efter över 20 år som diabetiker vet jag ju mycket väl att förkylningen påverkar insulinbehovet och jag blir ändå alltid tagen på sängen.

LÄS ÄVEN: Ställ krav för din egen hälsa

Läskigt att öka doserna

Jag har alltid haft en rädsla för att hamna för lågt. Alltså så lågt att jag inte kan häva det själv. Så därför drar jag mig alltid för att justera insulindoserna uppåt och när förkylningen gör att blodsockret börjar klättra hamnar jag därför på efterkälken.

Sen är det svårt att komma ikapp! Oftast tar det mig några dagar att få kläm på det hela. Och jag tycker att det är ganska jobbigt att hantera både förkylning och diabetesdoseringen.

högt blodsocker vid förkylning

Soffan, jag och bomullstussar

Soffan och jag brukar vara bästisar när jag är sjuk. Där parkerar jag och omger mig med näsdukar, en vattenflaska och diverse diabetessaker och mediciner som en förkyld diabetiker kan behöva. Det kan bli en ganska rejäl hög med näsdukar innan jag av någon anledning måste resa på mig.

Accu-Chek Mobile

Men det är faktiskt ganska skönt att få unna sig ett tv-marathon när man är sjuk… Min näsa är dock inte lika road av allt fräsande. Ibland går det så illa att jag tyvärr får näsblod. Hemma i soffan är det väl ok. Men på ett fullsatt pendeltåg i rusningstrafik är det inte lika roligt. Fast det är ju bara att gilla läget och plugga in en bomullstuss, oavsett vart jag befinner mig.

LÄS ÄVEN: Pandemin är inte över

Förkylning

Halsont ställer till måltidsdoseringen     

Lika säkert som att förkylningen börjar i näsan, lika säkert är det att halsontet kommer. Och min senaste förkylning gav ett sånt fruktansvärt halsont att jag fick svårt att äta. Det var så jobbigt att svälja att det tog evigheter att få i mig maten.

Och då är det inte bara att dra på med insulin som vanligt, för då hinner det ju ut i kroppen innan jag fått i mig maten. Då är det skönt med en insulinpump som kan ge måltidsdoser med lite fördröjning. Jag brukar sätta doseringstiden på en halvtimme. För inom den tiden så har jag förhoppningsvis fått i mig all mat ordentligt.

LÄS ÄVEN: Idag gråter jag

Blodsockerkurvan rättar till sig

Till slut ebbar förkylningen ut och även det märks på blodsockret. Det är ok att gå tillbaka till de vanliga doseringarna och livet återgår till det normala igen. Även om också det innehåller toppar och dalar. Men då av andra anledningar 🙂

LÄS MER OM VÅRA PRODUKTER på Accu-chek.se

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare