Stories och livet

Diabetes och magsjuka

Publicerad för första gången: 20.10.17 | Senast redigerad: 29.11.17
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Första gången som jag fick magsjuka efter min diabetesdiagnos var jag 17 år och på semester i fjällen tillsammans med familjen. Då hade jag haft diabetes i drygt ett halvår och hade ingen aning om hur jag skulle hantera insulin, kolhydratintag och blodsocker när maten inte ville stanna i magen.

Accu-Chek Instant

Sedan dess har jag haft magsjuka otaliga gånger och borde vara expert på hur jag ska hantera det. Värst var åren som småbarnsförälder då jag ofta drabbades 2-3 gånger varje vinter. När mitt tredje barn var i dagisåldern kom jag på min nuvarande strategi – att snabbt avlägsna mig om någon i min närhet mår illa eller kräks för att därefter hålla mig så långt bort som möjligt i så många dagar som det krävs för att inte riskera att bli smittad. Att jag inte kommit på det tidigare, särskilt eftersom min man typ aldrig blir magsjuk är en gåta. 😉

Att få magsjuka vid diabetes kan innebära både oväntat låga och höga värden och i värsta fall vara förenat med livsfara.

Jag minns särskilt en gång för 20 år sedan, när jag var gravid i v 34 med mitt andra barn. Vi hade precis ätit middag och jag hade tagit Actrapid (dåtidens snabbverkande måltidsinsulin som injicerades en halvtimme före måltid och har längre effekt än dagens direktverkande insuliner) när magsjukan slog till. För att matcha insulinets effekt, hålla blodsockret uppe och inte riskera medvetslöshet fanns inget annat alternativ än att stoppa i mig kolhydrater motsvarande mängden som precis kommit upp. Jag åt druvsocker, kräktes, drack juice, kräktes, tog en banan som variation och började må illa igen. På vägen till toaletten med min inte alltför smidiga gravida kropp kom bananen upp, jag halkade och landade på rygg precis utanför. Fötterna slog i toalettdörrens nederkant vilket ledde till att dörren lossnade från snap-in gångjärnen och föll platt ner på min mage…

Den gången insåg vi att vi hade för mycket att äventyra genom att försöka klara det själva hemma. På förlossningen, dit vi blev hänvisade fick jag dropp och man kunde så småningom konstatera att det inte var någon fara varken för mig eller barnet. Själv var jag mest orolig för att jag skulle smitta någon annan. I dag är det en ”rolig historia” bland andra mindre roliga magsjuketillfällen där min diabetes komplicerat situationen och det hade kunnat sluta riktigt illa.

De 10 senaste åren, efter jag började med strategin att hålla mig undan samtidigt som barnen blivit äldre har jag bara haft magsjuka ett par gånger. I dag är inte alls lika orolig för att drabbas längre. Med hjälp av kunskap, erfarenhet, modernare insuliner, insulinpump och möjlighet att se blodsockertrender är det enklare att hantera och förutspå blodsockervärden och därmed även magsjuka. Dock är det fortfarande är lika svårt att äta när man mår illa.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

En magsjuka är inte lik en annan, men det här är viktigt att tänka på vid magsjuka och diabetes:

  • Om du har diabetes och börjar må illa, kontrollera alltid blodsockret för att utesluta att illamåendet orsakas av insulinbrist (ketoner) och början till ketoacidos (syraförgiftning, som snabbt kan bli mycket allvarligt och kräva akut sjukhusvård).
  • Om blodsockernivåerna är höga/stiger kontrollera även ketoner i blodet om du har möjlighet. Ketoner förekommer vid insulinbrist men kan också vara en naturlig reaktion när man inte ätit på länge. Om du har förhöjt blodsocker och ketoner, kontakta sjukvården för råd.
  • Oavsett hur lite du äter eller om du kräks upp mat ska du aldrig helt sluta med insulin. Ha noggrann koll på blodsockernivåerna/-trenderna för att kunna korrigera med insulin/kolhydrater i tid. Vid feber kan det behövas mer insulin än vanligt trots att du äter mindre/inget.
  • Drick mycket, gärna vätskeersättning.
  • Kontakta sjukvården om du inte får ordning på blodsockret, har ketoner, hög feber och allmänpåverkan, buksmärtor, smärtor i kroppen eller om du inte kan få i dig tillräckligt med vätska på grund av illamående och kräkningar.

 

Källor: 
http://www.diabeteshandboken.se/inneh%C3%A5ll/24.-magsjuka-13755141
https://www.1177.se/Jonkopings-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Diabetes-typ-1/
Texten är även faktagranskad av diabetessjuksköterska.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare