Stories och livet

Jag hade glömt hur viktigt bra planering är för blodsockret (Del 2)

Publicerad för första gången: 05.06.22
Vänner går tillsammans. Jag hade glömt hur viktigt bra planering är för blodsockret Illustration foto: Getty images.

Nu har vi äntligen fått en smak av det sociala livet igen. Det har påmint mig om hur oförutsägbara dagar kan göra att blodsockret börjar åka berg- och dalbana, om jag inte planerar ordentligt.

Jag har haft några helger med en del mer socialt umgänge och roliga aktiviteter. Helgerna har varit suveräna, men jag måste ärligt erkänna att jag inte var helt förberedd. Det var nämligen ett par saker jag hade glömt bort när det gäller min diabetes. (Har du inte läst första delen kan du göra det här.)

Accu-Chek Instant

Med oss på showen på Folkteatern hade vi som tur var en annan diabetiker, och han hade med sig kick och choklad i väskan. Det hjälpte! Jag hade tydligen helt glömt att packa ner nödproviant i väskan, jag som nästan knappt har varit utanför dörren på sistone. 

Det ordnade sig dessbättre. Showen var helt fantastisk och resten av dagen åt vi gott och njöt av trevligt sällskap. När mitt huvud träffade kudden den kvällen somnade jag snabbare än på mycket länge. Vilket så klart heller inte är särskilt konstigt efter en dag med helt otroligt instabilt blodsocker och många nya och ”ovana” intryck. Det kräver tydligen sin tribut att resa till huvudstaden igen. 

LÄS ÄVEN: Besvärligt långtidsblodsocker

Spa och blodsockerkaos

Den andra helgen var jag på spaet The Well med en väninna innan vi åkte iväg för att äta på kvällen. Jag hade ätit en stadig frukost och kände mig väl förberedd. 

När vi kom till The Well hade jag redan fått lågt blodsocker, och vi var tvungna att gå direkt till en kiosk för att köpa en kanelbulle och sockerhaltig läsk. 

Accu-Chek Instant

Naiva jag trodde att helgen innan var en engångshändelse, men där tog jag rejält fel. Jag får helt enkelt finna mig i att det kommer att vara lite kaosigt de närmaste helgerna och försöka ihåg allt så att jag inte missar någonting. Diabetes är ju en sjukdom som det går relativt bra med så länge man tänker på vissa saker och planerar bra. Det är något som jag helt klart behöver bli bättre på! 

LÄS ÄVEN: Den gången jag inte lyckades få ner mitt blodsocker

Kom ihåg-lista för bättre planering

Därför har jag skapat en kom ihåg-lista åt mig själv. En kom ihåg-lista som det kan vara bra att läsa när saker och ting återgår till det normala. När dagarna är mer olika, mer oförutsägbara och med olika mycket aktivitet. Kanske att du kan ha nytta av den också? 

  • Kom ihåg läkemedel och mätutrustning 
  • Kom ihåg nödproviant att ta vid lågt blodsocker 
  • Kom ihåg att sätta upp ett litet tidsschema för när du kan äta och när du ska vara aktiv 
  • Kom ihåg att få en god natts sömn inför 
  • Kom ihåg att berätta för dem som du ska umgås med att du har diabetes 
  • Kom ihåg att ta hänsyn till dig själv och ta en andningspaus i backen om du behöver 
  • Kom ihåg att ha kul och att njuta av att vi äntligen får umgås igen! 

LÄS ÄVEN: Är diabetes och skiftarbete en dålig kombination?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile