Mat och recept

Jackfruit-curry med sötpotatis och gult ris

Publicerad för första gången: 01.01.23
Jackfruit-curry med sötpotatis och gult ris Foto: Andrea Jensen Moth
Kolhydrater per portion (inkl. ris): 65 gram
Fiber per portion: 13 gram

När jag var på Sri Lanka för några år sedan åt jag många olika typer av curry, inklusive curry med jackfruit för allra första gången. Jackfruit är et veganskt alternativ som inte smakar så mycket i sig självt, men som har en förmåga att absorbera smakerna i en sås.

Till utseendet och konsistens påminner en jackfruit lite om pulled pork när man river den. Nu kan man kan köpa konserverad jackfruit i allt fler matbutiker, så det är tydligt att det finns ett växande intresse för den mångsidiga frukten.

Accu-Chek Instant

Den här currygrytan passar perfekt när temperaturen sjunker ute och du vill äta lite härligt comfort food till middag – det är helt enkelt en god färgfest!

PROVA ÄVEN: Fyllig tomatsoppa med rostad jordärtskocka

För 4 portioner behöver du:

2 burkar med jackfruit (i vatten, inte sirap)
1 burk (400 ml) kokosmjölk
1 burk hackade tomater
1 rågad msk (50 gram) tomatpuré
400 gram sötpotatis (i små tärningar)
100 gram grönkål, grovhackad
2 msk matolja
1 gul lök (100 gram)
2 vitlöksklyftor
2 tsk riven, färsk ingefära
3 dl vatten
2 tsk garam masala
2 tsk currypulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
½ tsk korianderpulver
En rejäl skvätt citron
200 gram ris
½ tsk gurkmeja
Färsk koriander
Fyllig, naturell yoghurt eller creme fraiche

Foto: Andrea jensen Moth

Så gör du:

  1. Skär grönsakerna, häll av vätskan från jackfruiten och riv fruktbitarna för hand (se bilden).
  2. Fräs lök, vitlök , ingefära och de torra kryddorna i oljan i några minuter och tillsätt sedan den tärnade sötpotatisen, grönkål, hackade tomater, tomatpuré och vatten.
  3. Koka upp under lock och låt sjuda tills sötpotatistärningarna är mjuka.
  4. Koka ris enligt anvisningarna, men tillsätt även lite gurkmeja om så önskas.
  5. Lägg i jackfruiten och häll i kokosmjölken och låt grytan dra på låg till medelhög värme (koka inte).
  6. Smaka av med salt och citron innan servering. Servera med ris, yoghurt och färsk koriander.

PROVA ÄVEN: Grön lasagne

Accu-Chek Instant

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig