Mat och recept

Fyllig tomatsoppa med rostad jordärtskocka

Publicerad för första gången: 13.11.22
Fyllig tomatsoppa med rostad jordärtskocka Foto: Hanna Fjeldheim Dale.
Kolhydrater utan kikärter och linser: 24 gram per portion
Kolhydrater med kikärter och linser: 64 gram per portion
Varav fiber: 23 gram

Tomatsoppa är riktigt god vintermat, speciellt med en härligt fyllig konsistens och massor av bra näring.

Tomatsoppa är aldrig fel, men den kan lagas i många varianter. Topping är väldigt viktigt för den perfekta soppan, och den här soppan har jag toppat med ugnsbakade jordärtskocksbitar och rostade kikärter. Hälsosamt, enkelt och mycket gott!

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

PS! Här har jag valt att laga soppan med linser och kikärter – det ökar mängden kolhydrater. Även om det här är en fiberrik rätt, kan du skippa linserna och kikärterna för att få en soppa med färre kolhydrater. Skippar du linserna kommer soppan att innehålla ca 41 gram kolhydrater per portion. Om du vill minska mängden kolhydrater ytterligare kan du byta ut kikärterna mot till exempel ett ägg som topping. Utan både linser och kikärter innehåller soppan endast 24 gram kolhydrater per portion.

PROVA ÄVEN: Fetakräm med bakade rotfrukter

Ingredienser

2 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk tomatpuré
1 tsk provencalska kryddor
2 tomater
2 morötter
1 dl torra röda linser
3-4 dl grönsaksbuljong/vatten
500 ml hackade tomater
salt + peppar

4 jordärtskockor
1 burk kikärter (230 g)
1 msk olivolja
1 msk provencalska kryddor
salt + peppar

Accu-Chek Instant

PROVA ÄVEN: Torsk i ugn med kapris, fänkål och sommarkål

Tillagning

1. Skala jordärtskockan och dela den i mindre bitar. Lägg i en eldfast form eller på en bakplåt tillsammans med kikärter och vänd ihop i olja och kryddor. Baka i ugnen på 230 grader i 15 minuter, gärna med grillelement. 

2. Finhacka lök och vitlök och stek i lite olja med provencalkryddor i botten på en medelstor gryta, tills löken är gyllene. Tillsätt äppelcidervinäger och tomatpuré och låt dra.

3. Skala och finhacka morötterna. Lägg i morötter, linser och hackade tomater i grytan tillsammans med grönsaksbuljongen.

4. Låt grytan koka tills både linserna och morötterna är mjuka, ca 15 minuter. Justera eventuellt med lite mer vatten under kokningen. 

5. Mixa soppan med en stavmixer tills den har fått en slät konsistens. Tillsätt eventuellt mer vatten, beroende på hur tunn/tjock du vill att soppan ska vara.

6. Servera i skålar och toppa med ugnsbakad jordärtskocka och kikärter.

PROVA ÄVEN: Grön lasagne

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig