Stories och livet

Hög-sommar eller Låg-tryck?

Publicerad för första gången: 08.07.19 | Senast redigerad: 19.08.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Det är sommar, varmt och skönt ute, och du har högt blodsocker? Det är inte så konstigt, det blir lätt så att det slinker ner en extra glass nu. Inte ätit glass? Okej, jordgubbar och massa melon är också gott i solen. Inte det heller? 

Nej, anledningen till att mätaren visat värden runt 15 under några dagar stavas värme. 

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Höga värden är aldrig kul, men ett högt värde som beror på att man ätit något man gillar, kan ändå kännas okej. Att orsaken är att den svenska sommaren visar sig från sin allra bästa sida, känns mer orättvist. Högsommar är fantastiskt, hög-sommar? Inte lika fantastiskt. 

Det motsatta

Samma sak gäller för alla de som upplever det motsatta, att de blir låga pga värmen. Att de knappt kan ta på sig skorna utan att behöva fylla på med socker, kan inte heller vara lätt. Att då sköta ett jobb, ett hem och kanske även barn måste vara frustrerande.

Eller att som barn tvingas vara still och få i sig socker medan kompisarna leker under sommarlovet. Allt på grund av värme. 

LÄS ÄVEN: Tack till är som frågar!

Lågtrycken

Mer frustrerande än de vädermässiga lågtrycken måste de diabetiska låg-trycken vara. 

Accu-Chek Mobile

Jag vet inte vad som är värst, det är lite ”pest eller kolera” över alltihop. 

Diabetes är inte enkelt. När jag fick sjukdomen som 14-åring sa de att jag skulle ”äta nyttigt och röra på mig” så skulle det gå bra, då skulle jag kunna leva som alla andra. Och visst är kost och motion en viktig del i hanteringen av sjukdomen, men det de inte berättade var att även sömn, stress, mediciner, infektioner, allergi och psykiskt mående också påverkar. För att då inte tala om vädret. 

Allas diabetes fungerar som bekant olika, dessutom fungerar allas diabetes olika från dag till dag. Det är inte alla varma dagar mitt blodsocker enbart blir högt, ibland kan det ligga högt för att sedan störtdyka och knappt gå att få upp igen. Som en blandning av min vanliga hög-sommar och andras låg-tryck. 

Man kan liksom aldrig vara säker på hur den ska agera, den där diabetesen. 

Så, hur medicineras den svenska sommaren bäst? Med tålamod, acceptans, lugn…Eller glass. Eller i mitt fall, dubbla doser insulin. 

LÄS ÄVEN: Ställ krav för din egen hälsa

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant