Livet och diabetes Träning och hälsa

Har du inte orkat fortsätta med din träningsrutin? Misströsta inte!

Publicerad för första gången: 22.05.22
Har du inte orkat fortsätta med din träningsrutin? Misströsta inte! Foto: Getty Images

Vi är nu några månader in på det nya året och många har hunnit sig skaffa nya bra rutiner. Alla har vi någon gång avlagt ett nyårslöfte. Och hur vi kan ta med oss boosten som ett nytt år ger till att skaffa oss bättre vanor och en önskan om att bli piggare och hälsosammare versioner av oss själva.

För många kan det dock kännas övermäktigt, och man slutar innan man ens har hunnit börja på allvar. Ofta beror detta på en kombination av för högt satta och orealistiska mål. Samtidigt som man kanske inte var så motiverad som man först trodde. Är du en av dem som inte har fortsatt med de bra träningsrutinerna som du började med under årets första dagar och veckor? I det här inlägget kommer jag att försöka hjälpa dig tillbaka på rätt spår.

Accu-Chek Mobile

Att ha en grundmotivation är viktigt för att man ska fortsätta med de nya rutinerna. Motivation kan ta sig många olika uttryck. Men det som har gemensamt är att de inte är statiska. Motivationen kommer och går, och vi har alla dagar som känns tyngre än andra. Det gäller både träning, diabeteshantering och livet i stort. Även personer som är träningsförebilder och som verkar ha hur mycket energi som helst har perioder då de upplever att deras motivation minskar,. Perioder då man helst av allt bara vill ligga kvar i soffan och ligga kvar där resten av livet.

Ingen anledning att ge upp

Sådana dagar eller under sådana perioder är det viktigt att påminna sig själv om varför man började. Vad hade du för mål med att skapa bra träningsrutiner? Hur ska du få tillbaka den goda känslan? Hur tror du att det skulle kännas efter att du har kommit igång och börjat träna och röra på dig mer igen? Är du beredd att offra mer tid då det kan kännas lite tungt i början? Innan det lossnar och du äntligen kommer in i en rutin med goda vanor? Att motivationen sjunker lite ibland är ingen anledning att ge upp. Du kanske inte ser de resultat du vill från dag till dag. Men jag kan lova dig att resultaten du strävar efter kommer om du bara upprätthåller kontinuiteten. Och fortsätter på det goda spår som du var på väg att komma in i.

En annan anledning till att du inte ska ge upp när den värsta vågen i januari av människor som ha avlagt ett nyårslöfte om att komma i bättre form har lagt sig, är att vi genom att avlägga nyårslöften vill åstadkomma förändring som är varaktiga och som kan upprätthållas över tid. Jag har i tidigare inlägg nämnt att din träning inte behöver vara perfekt. Istället bör du se på all slags rörelse som bättre än det du gjorde tidigare. Dessutom är det viktigt att lita på sig själv och lyssna på sin kropp. Snarare än att följa alla ”goda råd” som du kan läsa hos en influencer eller någon annan profil i sociala medier.

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Jag tränar mindre i januari än annars

Själv tränar jag långt mer än genomsnittet under ett år. Men jag trivs med att ta god tid på mig för att komma igång igen när vi går in i ett nytt år. Jag tycker att det blir så otroligt bökigt med alla som ska börja träna varje dag. Gå ner X kilo i vikt och nå de extremt ambitiösa målen som de har satt upp för sig själva. Det är också de som slutar lika snabbt som de började. Något som gör att jag hellre föredrar att stöten när de andra är klara.

Accu-Chek Mobile

Det finns med andra ord ingen anledning att sluta skaffa sig bra träningsvanor trots att vi redan är tre månader in på det nya året. Du går till exempel inte hem från jobbet bara för att de första två timmarna på arbetsdagen har varit riktigt dåliga och allt har gått emot dig. Istället försöker du att avsluta dagen på bästa möjliga sätt. Det är en inställning som du kan ta med dig in i träningsvardagen.

Gör bra val

Saker och ting går inte alltid som planerat. Men genom att göra anpassningar längs vägen lägger du en betydligt bättre grund för att uppnå det du vill på sikt. Det är inte heller så att du skulle börja träna 2022 för att just det här året skulle bli extra aktivt och hälsosamt. Förhoppningsvis hade du en önskan om att komma igång med bra träningsrutiner eftersom du vill fortsätta med dem resten av livet. Med andra ord betyder det ingenting om man börjar träna i januari, februari eller augusti för den delen. Allt handlar om att göra bra val, stora som små, varje dag.

Även om januari började med en massa träningspass och massor av energi, bara för att följas av en period då du känner att du saknar motivation. Kanske för att du trodde att resultaten skulle komma snabbare än vad som blev fallet… Då ska du veta att det händer massor av bra saker inuti din kropp när du tränar. Det är resultat som är långt ifrån lika mätbara som de synliga. Just för att de inte handlar om vikt eller utseende. Det handlar om att bygga starka muskler, organ, skelett och ett hjärta som du ska ha med dig livet ut. Det handlar om känslan av välbefinnande som du får efter ett träningspass. Vilket innebär att du har tillfredsställt hjärnan och därmed tränat ett mycket viktigt organ som kommer att gynna dig på sikt.

Mer energi

Om du har slutat med din träningsrutin innan årets två första månader har gått, eller om du inte har kommit igång riktigt ännu, då ska du veta att det är helt OK. Du tränar inte för att komma i form till ett visst datum. Du tränar för att få en hållbar kropp och god hälsa som ska följa dig livet ut. Det är aldrig för sent att börja med nya, bra rutiner. Det bästa du kan göra är att bara snöra på dig skorna och börja med att sätta en fot framför den andra. Vips är du aktivare och känner att du har mer energi än någonsin tidigare!

LÄS ÄVEN: Fyra tips för att ta tilbaka makten över din kropp

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare