Livet och diabetes

Dygnet tar inte slut på kvällen för blodsockret

Publicerad för första gången: 13.07.20 | Senast redigerad: 21.10.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
dygnet tar inte slut för blodsockret, blodsocker kurva Illustration: Screenshot.

En bra dag börjar med en bra natt, som ni ser fick jag rekyl och ett svajigt blodsocker resten av dagen.

Accu-Chek Mobile

En bra dag börjar med en bra natt, som de säger. Så är det med blodsockret också. Diabetesen följer med mig dygnet runt.

Tonåren är en spännande tid som upplevs väldigt olika. Man skapar sig nya upplevelser och erfarenheter för livet. Många tycker om att umgås med sina vänner, det gör även jag. Eftersom jag tränar väldigt mycket har jag inte så mycket tid, men när jag är ledig hänger jag gärna med de.

Jag har mycket gemensamt med mina vänner, men en sak de aldrig riktigt kommer kunna förstå – är hur det känns att ha diabetes typ 1. Jag har valt att berätta för mina vänner om min diabetes, så att de förstår vad jag gör vid olika tillfällen. De vet vad som kan hända om jag skulle bli för låg eller hög i blodsockret.

Men jag tror många lätt glömmer att diabetesen följer med mig dygnet runt. Jag har inte bara diabetes på dagen, utan även på natten påverkar den mig.

LÄS OCKSÅ: Vad gör en diabetesresurs?

Doserade för lite insulin

För ett tag sen hade jag och några kompisar en sleepover. Vi träffades på kvällen, handlade och lagade tacos tillsammans. Vi gjorde det fint och mysigt.

Accu-Chek Mobile

Jag har ätit tacos många gånger innan, och har lyckats bra de senaste gångerna. Men hemma är vi noga med att väga upp allt jag äter, och jag vet exakt hur många kolhydrater det är. Här åt jag, det var gott, jag tog en tallrik till och i efterhand kan jag konstatera att jag doserade för lite insulin till maten.

Vi fortsatte med att spela sällskapsspel. Vid midnatt när jag såg att blodsockret började stiga tog jag första extra doseringen med pumpen. En halvtimme senare hade jag stigit ytterligare 6 mmol/l, jag tog då en insulininjektion.

Blodsockret hade börjat sjunka när vi halv tre gjorde oss i ordning att sova. Men jag låg fortfarande högt så jag tog ytterligare en dos med pumpen. Blodsockret började sjunka, och vi gick och la oss.

LÄS OCKSÅ: Vegetarisk tex-mex-gryta

Vaknade av att blodsockret var i ett ras

Jag somnade inte förrän klockan fyra ungefär, och hade då stängt av larmgränsen, för den låg och gungade på 9 mmol/l som jag hade som gräns. Jag bestämde med min mamma att hon skulle ringa om det började stiga eller sjunka snabbt.

Blodsockret stack direkt när jag somnade, och 45 minuter senare ringde mamma. Jag var tvungen att kliva upp och ta en till injektion. Ville inte väcka någon annan och försökte vara tyst.

Jag somnade om vid fem och fick sova en timme till. Klockan sex låg blodsockret fortfarande väldigt högt, jag gick upp och tog ytterligare en injektion. Jag somnade om, men vaknade klockan sju av att blodsockret var i ett ras. Nu hade äntligen insulinet slagit till, och allt på en gång!

Jag började med att ta dextro och tänkte att jag kanske kunde sova lite till. Men nej, jag kan inte somna om när jag ligger lågt. Jag ligger bara helt kraftlös med lätt skakande muskler då, men klarvaken i huvudet.

LÄS OCKSÅ: Hur förkylning påverkar blodsockret

Därför gick jag upp istället, efter att ha sovit knappt tre timmar, så gick jag ned till köket och gjorde i ordning frukost. Jag lade mig i soffan och kollade på YouTube. Jag hann även med ett lättare styrketräningspass. De andra sov till klockan elva. Då hade jag varit vaken i fyra timmar.

Tänk vad lite de visste, om min natt, om hur det är att leva med diabetes typ 1 dygnet runt. Vi som lever med diabetes har en extra spännande utmaning dag som natt.

En ny erfarenhet för livet.

LÄS OCKSÅ: Fler inlägg av Linn

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile