Stories och livet

Ett nytt liv med diabetes – och dessutom alla nya ord?!

Publicerad för första gången: 08.01.19 | Senast redigerad: 19.08.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

När en ny diagnos landar i knät på dig, och därmed även dina anhöriga, är chock bland de första stadierna du går igenom. Vad hände? Vad var det här? Varför just du? Det tar ett tag för beskedet att sjunka in, och innan det har gjort det är det näst intill omöjligt att ta till sig någon information över huvud taget. Tro mig, jag vet. Och när den initiala chocken väl har lagt sig, kan mängden nya förkortningar och begrepp vara övermäktig. Låt mig förklara några av dessa.

När jag drabbades av typ 1-diabetes var jag femton år gammal. Jag minns hur jag nöp mig i armarna under de första dagarna på sjukhuset – det här kunde ju inte vara annat än en mardröm? Men jo, det här var det nya livet. De två veckorna inlagd på sjukhuset innebar en stor omställning för mig och min familj. Så mycket nytt att lära sig – så mycket att ta in. 

Accu-Chek Instant

Hav av förkortningar

Idag har jag levt med diabetes i över tio år, och mött ett hav av förkortningar – både medicinska och uppfunna av diabetiker. Nedan följer en diabetikers förklaring för några av dessa. 

Observera att detta blogginlägg är skrivet ur en patientsperspektiv – det är alltså inte att betrakta som en medicinskt korrekt text.

  • CGM – ”Continuous Glucose Monitoring”, en liten sensor som kontinuerligt mäter ditt blodsocker och skickar värdena till en handenhet eller insulinpump. Vanligtvis varnar dessa vid höga värden, låga värden och vid andra påminnelser för användaren. CGM:er finns i mängder av märken och utföranden på marknaden idag.
  • Closed loop system – Ett ”closed loop system” kan översättas till ”sluten slinga-system” och är det närmsta vi i teknisk väg kommer en konstgjord bukspottkörtel i dagsläget. Namnet hänvisar till den kontinuerliga återkopplingsinformationen: när blodsockernivån förändras känner den kontinuerliga blodsockermätaren (CGM) av det och skickar information till insulinpumpen. Pumpen justerar insulindosen (antingen den basala dosen, eller doserar en snabbdos); och blodsockernivån stabiliseras igen som svar på insulinet. Slingan är sluten när detta sker automatiskt. Vissa åtgärder kan krävas från användaren.
  • FGM – ”Flash Glucose Monitoring”, också en liten sensor som kontinuerligt mäter ditt blodsocker – men som bara skickar övervärdena till en handenhet eller smartphone när du ”flashar” sensorn, alltså scannar av den. Idag finns endast en FGM, FreeStyle Libre.
  • Glukagonspruta – Glukagon är ett hormon som bildas i bukspottkörteln. Det frisätter sockerreserver i levern och ökar därmed sockerhalten i blodet. Glukagonsprutan används som läkemedel vid insulinchock – alltså vid kritiskt lågt blodsocker.
  • Glukos – Är ett annat ord för druvsocker. I blodet förekommer socker som glukos.
  • Graviditetsdiabetes – När blodsockret stiger ovanligt mycket under en graviditet. Personen lider alltså inte av varken typ1- eller 2-diabetes innan graviditeten. Tillståndet kan vara förknippat med för stor fostertillväxt och risk för för tidig födsel. Graviditetsdiabetes är förknippad med en risk för att insjukna i diabetes senare i livet.
  • HbA1c – Ett medelvärde på blodsockervärdet undertvå månaders tid, som tas reda på via ett blodprov på sjukhuset.
  • Hormoner – Under menstruation för kvinnor, när en tonåring går igenom puberteten, när man blir kär, eller vid annat tillfälle, kan hormonerna ställa till blodsockret för en person med diabetes. Det kan både stiga, sjunka och börja svänga. Håll utkik – du kommer snart lära känna din egen kropps reaktioner.
  • Hyperglykemi – Högt blodsocker.
  • Hypoglykemi – Lågt blodsocker.
  • Insulin – Ett hormon som bildas i bukspottkörteln. Det ska öppna vägen för socker in till cellerna och sänker då blodsockernivån. Hos en typ 1-diabetiker fungerar inte insulinproduktionen alls, och de kräver därför kontinuerligt tillförande av insulin för överlevnad.Vid typ 2-diabetes är förmågan att producera insulin inte helt borta men mängden insulin täcker inte kroppens behov. Här är livsomställning, tabletter eller insulin olika behandlingsmetoder.
  • Ketoacidos – Ett annat ord för syraförgifting, som beror på insulinbrist. Då blir blodsockret förhöjt och förekomsten av ketoner ökar kraftigt i blodet och urinen. Ketoacidos är ett livshotande tillstånd och kräver omgående, medicinsk vård.
  • Ketoner – Nedbrytningsprodukter som bildas i kroppen vid ofullständig nedbrytning av fettämnen. Ketoner (”syror”) kan bestämmas genom blod- och urinanalyser. Koncentrationen av ketoner ökar vid brist på insulin eftersom kroppen förbränner mer fett till energi – och kan uppstå efter en period med höga blodsocker – men också i form av ”svältketoner”om en person inte får i sig tillräckligt med mat (och därmed brist på insulin). Ketoner kan en diabetiker mäta med urinstickor (ketoner i urinen) eller enmätare som liknar en blodsockermätare (ketoner i blodet).
  • Kolhydratsräkning – För att uppskatta mängden insulin en diabetiker ska dosera till en portion mat, kan hen räkna antalet gram kolhydrater i det som ska ätas.
  • Koma – Om en ketoacidos inte behandlas kan personen hamna i medvetslöshet, koma. Insulinkoma är ett ord för den medvetslöshet som personen hamnar i vid lågt blodsocker.
  • Komplikationer – Personer som lever med diabetes, lever också med en risk att drabbas av framtida komplikationer. Förändringarna kan till exempel påverka ögon, matsmältningsorgan, hjärta, njurar och nerver. Det är därför av vikt att ta hand om sig själv och sin diabetes, för att i största möjliga mån undvika dessa.
  • LADA – Latent Autoimmune Diabetes in Adults. Enundergrupp under typ 1-diabetes, autoimmun diabetes hos vuxna, där insulinbristen utvecklas långsamt.
  • Pankreas – Bukspottkörtel.
  • Remission – En tillfällig fas för typ1-diabetiker när insulinbehandlingen just påbörjats, som innebär att insulininsöndringen i bukspottkörteln tillfälligt stimuleras. Hur länge denna period varar varierar från person till person.
  • Typ 1-diabetes – Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt upphört. Av hittills okänd anledning angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist. De första tecknen brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet, ibland också viktnedgång.
  • Typ 2-diabetes – Vid typ 2-diabetes är förmågan att producera insulin inte helt borta men mängden insulin räcker inte för kroppens behov. Debuten av typ 2-diabetes brukar vara mer smygande än vid typ1, men symptomen är desamma: ökad törst, stora urinmängder och trötthet. Många har typ 2-diabetes eller är på gränsen till att få det utan att de själva vet om det. Ofta upptäcks sjukdomen i samband med en vanlig hälsokontroll där man tar ett prov på blodsockret.

Kändes det här jobbigt mycket? 

Oroa dig inte, du kommer klara det galant. Spara ned listan och kika någon gång ibland om du glömmer – och fyll på den med tiden. Diabetesvärlden tar stora kliv framåt hela tiden, så nya ord och uttryck kommer säkerligen dyka upp på rullande band! 

Faktan är tagen från: https://www.diabetes.fi/sv/diabetesforbundet_i_finland/om_diabetes/diabetesordlista
www.diabetes.se
https://jdrf.org.uk/news/first-official-hybrid-closed-loop-insulin-delivery-system-for-type-1-diabetes-launched-in-uk/
https://www.sharecare.com/health/insulin-pumps/closed-loop-insulin-delivery-system-diabetes
https://www.fda.gov/medical-devices/artificial-pancreas-device-system/what-pancreas-what-artificial-pancreas-device-system
https://www.medtronic-diabetes.se/insulinpumpsbehandling/minimed-670g-systemet

Accu-Chek Instant

uppdaterad 2020-02-13

LÄS ÄVEN: Nybliven pappa med diabetes typ 1

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile