Stories och livet

Nybliven pappa med diabetes typ 1

Publicerad för första gången: 16.04.20 | Senast redigerad: 28.04.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Jag sitter med ett leende och skriver detta inlägg då min dotter precis vaknade och tittade på mig med sitt leende som får allt annat att försvinna. Den 7 september 2019 kom vår lilla dotter till världen och gjorde vårt liv mycket rikare.

Under graviditeten pratade vi mycket om hur det skulle bli när hon kom ut, hur det skulle påverka våra liv. Att allt skulle förändras visste vi, men det var lite läskigt att inte veta hur och på vilka sätt.

Accu-Chek Mobile

Som diabetiker tänkte jag mycket på hur det skulle bli som nybliven pappa med allt som det innebär att vara förälder. Tänk om jag får väldigt lågt socker när jag är själv med henne?

LÄS ÄVEN: Engagerad diabetespappa

Kommer hon ärva min diabetes?

Att det blir mindre sömn är en självklarhet men hur kommer det att påverka mitt blodsocker? Kommer jag att klara av att arbeta som vanligt? Den värsta tanken av alla, tänk om hon kommer att ärva min diabetes? Hur ska man inte känna sig ”skyldig” då.  Att det ens finns ens risk att hon skulle ärva sjukdomen känns tufft. Man får i alla fall vara glad att de hjälpmedel vi har idag är väldigt bra. Många funktioner som hjälper föräldrar att hålla koll på sina barn med diabetes även när de är någon annanstans. Men som sagt, det är det sista jag vill.

Jag och min fru diskuterade att det enda vi kunde styra över var att hålla koll på det vi äter under graviditeten men såklart också efter. När Nova börjar att äta ordentligt kommer vi att hålla nere kolhydrater och socker. Istället för lördagsgodis kanske andra alternativ för att kroppen ska må bra och att inte bukspottskörteln ska behöva arbeta så hårt.

LÄS ÄVEN: Detta är graviditetsdiabetes

Accu-Chek Instant

Känns viktigare än någonsin

Egentligen precis som alla borde göra men det är inte så lätt. Bara att handla bättre alternativ kan kännas omöjligt när man tittar i innehållsförteckningen. Mycket som är omformulerat och snyggt gömt för att konsumenten ska tro att det är bra saker man stoppar i sig. Vårt mål är att uppfostra en dotter som är medveten om hur kost och träning påverkar kroppen.

Jag vill tacka vår dotter, för på grund av henne vill vi äta ännu bättre än vad vi gjort, ett hälsosammare liv känns viktigare än någonsin!

LÄS ÄVEN: Att vara gravid med diabetes typ 1

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile