Livet och diabetes

Diabetes – en osynlig sjukdom?

Publicerad för första gången: 26.07.22
Diabetes - en osynlig sjukdom? Foto: Getty Images

Diabetes är en osynlig sjukdom. Även om vi är många i Norge med diagnosen finns det inte något självklart sätt för oss att säga vilka främlingar som har den. Eller gör det det? Hur osynlig är sjukdomen egentligen?

Bortsett från det uppenbara som armband, synlig sensor eller annan diabetesrelaterad utrustning som avslöjar oss, så finns det några saker som jag har lagt märke till är typiska för oss som har diabetes. Nedan kommer jag att nämna några av ledtrådarna som kan avslöja vår ”osynliga” sjukdom. Se om du känner igen dig själv!

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Hur vi pratar

Vi som har diabetes har vad som närmast kan beskrivas som ett eget språk. Jag såg till exempel den här frågan på Facebook; ”Har hasselnötter svans?”. Det tog ett tag innan jag förstod frågan, men när jag såg att den ställts i en diabetesgrupp blev det plötsligt uppenbart. Alla som har diabetes behöver dock inte nödvändigtvis förstå den. Men jag kan garantera dig att någon som inte har någon kunskap om sjukdomen definitivt skulle ha ställt två, tre eller fyra frågor om meningen. För att förklara så refererar ”svans” till blodsockerhöjning efter matintag.

LÄS ÄVEN: En historisk tillbakablick på diabetes (Del 1)

Hög smäll i dörrkarmen

Det händer ganska ofta att jag går förbi en dörrkarm lite för snabbt och plötsligt smäller insulinpumpen i dörrkarmen hårt. Det brukar hända dagar då jag har insulinpumpen på byxkanten, vilket jag inte vanligtvis har. Så om jag hör en hög smäll när du går förbi en dörrkarm och dina händer är tomma, kommer jag automatiskt tänka att du har en insulinpump på byxkanten.

Hög och låg i annan bemärkelse

 ”Jag var hög i går” är något som en diabetiker mycket väl kan säga. Om du pratar högt och öppet om detta i det offentliga rummet, kommer jag direkt att anta att du pratar om ditt blodsocker.

LÄS ÄVEN: På dåliga dagar är det viktigt att komma ihåg de bra dagarna

Accu-Chek Mobile

Tung väska

Det gäller nog inte för alla, men det är 100 % jag. Jag packar alltid dubbelt, eller rent av trippelt, av all nödvändig diabetesutrustning när jag är på resa. Och jag kan nästan garantera att jag är den som har den största och tyngsta väskan i rummet. Om jag skulle gissa vem i ett kompisgäng, skulle jag nog ha tittat på storleken på deras väskor.

Jag tycker att det är kul att tänka på våra egenheter, och även om detta har ställts på sin spets och inte gäller alla, så vet jag att de här i alla fall är ett direkt resultat av min diagnos.

Kommer du på några fler egenheter som många av oss diabetiker har?

LÄS ÄVEN: En hektisk vardag med diabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant