Livet och diabetes

En historisk tillbakablick på diabetes (Del 1)

Publicerad för första gången: 05.11.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
En gammal medicinbok och stetoskop. En historisk tillbakablick på diabetes Illustration foto: Getty images.

Hur fick diabetes sitt namn och när upptäcktes sjukdomen första gången? Diabetesens historia är lika lång som den är besynnerlig. Och det fanns inga gränser för förslagen på hur den skulle behandlas!

I början av nittonhundratalet var den förväntade livslängden för ett barn som diagnostiserats med diabetes typ 1 cirka ett år. Utvecklingen de senaste hundra åren har varit enorm, för att inte tala om hur långt vi har kommit sedan de första skildringarna av diabetes.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Vardagen för både patienter med typ 1 och typ 2 diabetes har förbättrats dramatiskt, och framtidsutsikterna för ett långt och gott liv har förbättrats avsevärt.

Jag skriver de här inläggen eftersom jag själv vill veta mer om diabetesens historia, hur utvecklingen har varit och för att sätta diagnosen i perspektiv för både mig själv och du som läser detta. I det här första inlägget kommer jag att tala om utvecklingen från år 1550 f.Kr. till 1900-talet.

LÄS ÄVEN: Som diabetiker måste du vara vän med dina fötter

1550 f.Kr. till 1100

Den första gången diabetes nämns är förmodligen runt 1550 f.Kr. I en papyrus från Egypten nämns en sällsynt sjukdom gör att patienterna urinerar ofta och snabbt går ner i vikt.

Diagnosen fick förmodligen sitt namn 1300 år senare av Apollonius från Memfis och betyder ”att gå igenom”. Detta beror på att sjukdomen gör att patienten förlorar mer väska än den kan konsumera.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Den grekiska läkaren, Galen, hade en teori om att diabetes var kopplad till njurarna. Diabetes blev sällan nämnd före 1025, då ”The Canon of Medicine” publicerades.

Denne innehåller en beskrivning av hur personer med diabetes har söt urin, onormal aptit, sexuell dysfunktion och kallbrand. Omkring denna tid blev det normalt att läkaren undersökte urinen med avseende på färg, sediment och lukt, för att ta reda på vad som var fel på en patient.

Man smakade även på urinen för att kunna ställa en diagnos. Det är förmodligen så att diabetes fick sitt andra namn, ”mellitus”, som betyder honung på latin, på grund av att urinen smakade sött.

Det var vid denna tid normalt att grekerna rekommenderade träning i form av ridning, vin och överätande för att kompensera för vätskeförlust, svältdiet och en rad andra typer av ”behandling” av diagnosen.

Det är inte förrän senare man får en indelning av diabetes och det används som en gemensam beteckning.

LÄS ÄVEN: Så har diabetes påverkat mitt syn

1700 – 1800

Den första indikationen på att det finns två typer av diabetes kommer i slutet av 1700-talet. Matthew Dobson identifierar att den söta smaken i urinet från en person med diabetes beror på den ökade mängden socker i urin och blod.

Dessutom observerar han att vissa dör efter en kort tid, medan andra lever mycket längre. Det första sambandet mellan diabetes, glykogen och förbränning kommer när Claude Bernard på 1800-talet upptäcker ett ämne som bildas i levern.

Något som visar sig vara samma typ av socker som finns i urinen hos personer med diabetes. Ämnet får namnet ”glykogen”.

LÄS ÄVEN: En blick in i framtiden: Torsdagen den 15 mars 2046

1800 – 1900

Under 1800-talet får man medicinska tester som kan upptäcka ett överskott av socker i urinen. Dessutom upptäcker den franske läkaren Bouchardat att en restriktiv diet hjälper patienter, och kaloriintag anses vara en viktig faktor.

1869 kommer upptäckten som visar att bukspottskörteln har två typer av celler, där den ena utsöndrar små öar av celler.

Vid denna tidpunkt är det osäkert vad dessa celler har för funktion. Vi vet idag att var och en av dessa öar består av fyra typer av celler. Där tre av dem som är alpha-, beta- och delta-celler producerar viktiga hormoner. Den fjärde typen är C-celler, vars funktion vi ännu inte är säkra på.

Ett viktigt genombrott i diabetesens historia kommer 1889 när Oskar Minkowski och Joseph Von Mering tar bort bukspottkörteln på hundar och upptäcker att de utvecklar diabetes symptom.

I del 2 kan du läsa om utvecklingen från 1900-talet till nutid.

Källor:

www.japi.org
www.diabetes.co.uk
www.diabetes.org
www.britannica.com

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant