Livet och diabetes

Begränsar min diabetes mig?

Publicerad för första gången: 03.09.22
Begränsar min diabetes mig? Foto: Getty Images

För ett tag sedan fick jag en kommentar som har etsat sig fast lite: ”Din diabetes begränsar dig”. Det var faktiskt ett slag i ansiktet att få en sådan kommentar. För begränsar min diabetes mig?

Nu har jag haft diabetes i väldigt många år och jag tror med handen på hjärtat att jag kan säga att oavsett vilken utrustning och hur jag har haft det med min diabetes så har jag inte gett upp. Det som har varit det jobbigaste med att få diabetes i vuxen ålder var att acceptera den, men begränsad?

Accu-Chek Instant

Diffust ord

Ordet begränsad är ett diffust ord, för vad ligger i ordet begränsningar? Har man brutit foten så syns det och man vet att det kommer att göra att du blir begränsad och inte kommer att kunna utföra en del aktiviteter förrän foten har läkt. Men hur är det med diabetes? Den blir man ju aldrig kvitt?

Anpassar sig

Personligen tror jag att man anpassar sig och jag vill därför inte använda ordet begränsning. Med bra planering och bra personer som stöttar runt dig kan vi med diabetes klara lika mycket som friska människor. Kanske till och med mer!

LÄS ÄVEN: Besvärligt långtidsblodsocker

Vad menar du?

Jag var tvungen att fråga den som sa till mig att jag var begränsad varför hen sa så? Det fanns ju så många saker jag inte kan göra, var svaret jag fick… Mitt svar är klart och tydligt! Jag har aldrig haft det bättre med min diabetes än nu. De begränsningar som eventuellt finns är de man sätter upp själv, eller så beror det på att man inte klarar att anpassa sig.

Utmaning

I skrivande stund tror jag att min största utmaning (inte begränsning) är att ge mig ut på en spontan fjällvandring. Det kräver enorm planering från min sida och det handlar inte om att jag inte kan fjällvandra. Det handlar om att jag inte har hittat ”nyckeln” till att ge mig ut på fjällvandring med diabetes. Det är två helt olika saker.

Accu-Chek Mobile

LÄS ÄVEN: Är diabetes och skiftarbete en dålig kombination?

Motivator

Mitt blodsocker är också lite svårt att reglera i samband med träning. Är det en begränsning? Nej, för mig är det en utmaning. En utmaning som kan kräva mycket av mig. Och kanske att en insats från mina nära och kära kan vara en hjälp på vägen? Man tappar lätt motivation av att inte lyckas, så någon som ”pushar” mig lite, som vågar utmana mig och deltar i situationen på ett positivt sätt. Man ska inte uttala sig om att jag är begränsad, då är man bara okunnig.

Dagliga utmaningar

Jag har utmaningar varje dag med min diabetes. Klappa mig hellre på axeln och säg till mig hur stark jag är, ge mig en kram om jag har en dålig dag. Säg inte att jag är begränsad av min diabetes, för det stämmer inte. Tänk på hur mycket tid och kraft som jag dagligen lägger på min sjukdom. Pusha och stötta mig hellre under de perioder då jag inte kan göra saker!

LÄS ÄVEN: Den gången jag inte lyckades få ner mitt blodsocker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare