Stories och livet

Att vara gäst med diabetes typ 2

Publicerad för första gången: 13.07.21 | Senast redigerad: 06.04.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Att vara gäst med diabetes typ 2 Illustrasjonsfoto: Getty Images

Nu har jag haft diabetes typ 2 i många år och de flesta av våra vänner vet om det och är bra på att visa hänsyn. Dessutom har det med tiden blivit flera i vänkretsen som har fått sjukdomen.

Ibland hamnar man ändå i situationer där värdarna inte tillhör den närmaste umgängeskretsen. Vad gör man
då?

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Förrätt och huvudrätt är inga problem, eftersom de sällan innehåller mycket socker. Jag tänker på tallriksmodellen, med tonvikt på Socialstyrelsens rekommendation att minska intaget av kolhydrater. Det uppmuntrar till ökat intag av grönsaker på bekostnad av till exempel pasta, potatis eller ris.

Det är inte alltid jag lyckas hålla mig till modellen, men jag har den alltid i bakhuvudet.

LÄS ÄVEN: Nyfikenhet som underlättar

Större utmaning med desserter och kakor

Utmaningen är dock större när det kommer till desserter och kakbord. Min erfarenhet är att det ofta är bäst att berätta om sjukdomen utan att göra någon större affär av den. Man vill ju inte att värdinnan ska känna stress och desperat börja leta efter något annat att servera. Men man vill ju heller inte ge intryck av att
man inte gillar maten och att det skulle vara skälet till att man inte äter.

I de flesta fall kan man äta lite eller delar av desserten, och kakbordet har ofta flera alternativ.

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Michelin och lågt blodsocker

Hur gör man då med alkoholhaltiga drycker när man är gäst med diabetes?

Jag har aldrig varit den som druckit mycket, inte ens innan jag fick diabetes. Men det är alltid trevligt att kunna dricka ett glas vin i gott sällskap.  En god vän till mig som är läkare berättade en gång att det finns
några saker man bör vara observant på när det gäller alkoholhaltiga drycker och diabetes. Ett bra råd är att man inte bör dricka mer än två drinkar (eller två 33 cl flaskor med öl eller två glas vin). Kvinnor bör
hålla sig till motsvarande, men endast ta en drink.

Det är också en bra idé att dricka långsamt och eventuellt ha en alkoholfri eller sockerfri törstsläckare vid sidan av. Alkohol stimulerar aptiten och resultatet kan bli att du äter för mycket, vilket kan få blodsockret att hamna utom kontroll.

Även om det finns saker som vi diabetiker måste vara uppmärksamma på, upplever jag inte att det är några problem att vara gäst med diabetes.

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig