Stories och livet

Michelin och lågt blodsocker

Publicerad för första gången: 17.02.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Michelin och lågt blodsocker Foto: Maria Schmidt

I helgen upplevde jag för första gången hur det är att få lågt blodsocker efter att ha ätit mig mätt på en stor mängd mat. På min mans födelsedag överraskade jag nämligen honom med en exklusiv middag med hela 19 rätter! Jag ville unna oss en ”once in a lifetime”-upplevelse, och det var det verkligen.

Vi satt till bords i fyra timmar och rätterna bestod till största delen av skaldjur. De kom med jämna mellanrum och det var egentligen ett perfekt upplägg med tanke på att hålla blodsockret på en stabil nivå. Vad jag inte tog med i beräkningen var hur lite kolhydrater det fanns i rätterna.

Accu-Chek Instant

Lite kolhydrater

Måltiderna bestod mestadels av proteiner, och det var små, fint upplagda rätter under lång tid. Det är med andra ord inte så konstigt att blodsockret blev lågt, men jag tycker ändå att det var en viktig upplevelse efter att ha ätit så mycket mat.

Så här i efterhand ser jag att jag borde ha skruvat ned basprogrammet på pumpen, eftersom insulinmängden jag fick blev för stor i förhållande till mängden kolhydrater jag fick i mig. Där och då var det inte något jag tänkte på, eftersom jag associerar stora mängder mat med blodsockerhöjning.

LÄS ÄVEN: Därför har jag alltid med mig extra diabetesutrustning

Inte så frestande med känningsmat

Därför kändes det väldigt märkligt att äta choklad och annan känningsmat som jag hade i bilen efter att precis ha ätit en 19-rätters middag på en Michelin-restaurang. Även om rätterna var små var det totalt sett mycket mäktigt och mättande. Och känningsmat är inte direkt det man är mest sugen på att stimulera smaklökarna med efter en så fantastisk smakupplevelse.

Lågt blodsocker?

Så här är några tips till dig som kanske vill testa en liknande längre matsession: Jag rekommenderar att du frågar kocken i förväg hur mycket kolhydrater rätterna innehåller, så att du kan anpassa insulinmängden till det. Det kan eventuellt vara smart att beställa lite juice eller någon annan sockerhaltig dryck till maten; det hade i alla fall hjälpt mig. 

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN:  Brutit en ny barriär med öppenhet om diabetes

Har du själv fått lågt blodsocker någon gång efter att ha ätit en flerrättersmeny?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare