Mat och recept

Ät mer baljväxter!

Publicerad för första gången: 20.06.24
Ät mer baljväxter! Foto: Getty Images

Det hjälper att reglera blodsockret med insulin och motion men vissa matvaror har också god effekt på blodsockret. Dit hör
baljväxter som bönor, ärtor och kikärtor.

De flesta med diabetes har som mål att hålla en bra blodsockernivå. Vissa anstränger sig också för att deras blodsocker inte ska svänga för mycket.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Baljväxter är inte bara bra för blodsockret utan även för plånboken och miljön. Dessutom är de mycket nyttiga eftersom de innehåller mycket protein och fibrer. Baljväxter är också enkla att tillaga. Vissa baljväxter kan köpas färdigkokta på burk.

PROVA ÄVEN: PANERAD TORSK MED ZUCCHINI OCH KIKÄRTSSALLAD

Bra för blodsockret

Baljväxter är särskilt bra vid diabetes typ 2. Baljväxter innehåller något som heter resistent
stärkelse, vilket inte bryts ned till glukos i tunntarmen. Mat från baljväxter höjer därför blodsockret långsammare än andra typer av stärkelserika livsmedel.

Sammansättningen av protein, fibrer och resistent stärkelse bidrar till att du håller dig mätt längre, vilket kan leda till att du småäter mindre under dagen – och det är ju bra för blodsockret!

”I en studie jämfördes patienter med diabetes typ 2 som gick över till en mer växtbaserad
kost. Gruppen som fick mycket baljväxter i kosten hade lägre fastande insulin och glukos och
även bättre blodfett än den andra gruppen.2”
– Diabetesforbundet

Accu-Chek Instant

Diabetes behöver inte betyda att du måste göra stora livsstilsförändringar och skapa helt nya vanor, men att lägga till något gott, nyttigt och billigt till kosten är bara positivt. Baljväxter är trendigt så prova du med! Vad sägs om hummus till frukost, kikärtor i salladen eller chili con carne till middag?

Vad är ditt bästa recept med baljväxter?

LÄS OCKSÅ: Blodsockervänliga mellanmål

Källa: Belgvekster – fremtidens mat (19 oktober 2016)

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant