Livet och diabetes Stories och livet

Är det svårare att vara spontan när man har diabetes?

Publicerad för första gången: 17.03.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Foto: Getty Images

Jag säger ofta att det faktum att jag har diabetes inte ska få hindra mig från att leva ett vanligt liv. Och det gör det heller inte för det mesta. Men det är ändå en sak jag har tänkt på lite. Det kräver mer planering, struktur och förberedelser. Är det verkligen svårare att vara spontan eller hantera oförutsedda händelser när man har diabetes?

Diabetes eller inte, så skulle jag inte beskriva mig själv som någon som kastar sig ut i saker. Jag gillar att veta vad som kommer att hända. Jag gillar förutsägbarhet och rutiner. Det säger nog också en del om hur jag är som person. Trots detta behöver jag ha lite framförhållning på grund av min diabetes. Jag måste till exempel äta med jämna mellanrum och kontrollera blodsockret. Dessutom måste jag alltid ha med mig olika typer av utrustning och något att äta om jag skulle få en känning.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

LÄS ÄVEN: Bättre blodsockerreglering med träning

Svårt att vara spontan om man vill träna

En sak som jag har märkt kan vara lite svårt att göra spontant är att träna. Om jag ska träna måste jag planera för det några timmar i förväg. Jag gillar att äta något ungefär en timme före träning. Blodsockret måste ligga på en bra nivå. 

Jag kan berätta om en sak som hände för några veckor sedan. Jag kom hem från jobbet, och den här dagen skulle det vara visning i lägenheten som vi hyr. Min sambo och jag hade bestämt att vi skulle gå och träna under tiden som visningen var.

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Jag kom hem lite senare från jobbet den här dagen, och plötsligt fick vi bråttom för att hinna.  Vi slängde på oss träningskläderna och körde till träningen. Väl framme på gymmet kom jag på att jag på grund av att det blev så stressigt hade glömt att kolla mitt blodsocker innan vi åkte.

Accu-Chek Instant

Jag gjorde en mätning och hade då bara 4,6 i blodsocker. För mig är det inte ett särskilt bra utgångsläge om jag ska styrketräna. Naturligtvis hade jag också glömt att ta med mig något om jag skulle få en känning, och på gymmet var det enda man kunde köpa sockerfri läsk, vatten, proteinbars utan tillsatt socker och sockerfria energidrycker. Inte så värst användbart för mig som snabbt ville få upp mitt blodsocker.

Som tur är ligger det en mataffär tvärs över gatan, så vi bestämde oss för att gå dit för att köpa något att äta. Normalt skulle jag ha ätit en banan eller en medelstor bar. Nu ville jag emellertid få upp mitt blodsocker snabbt. Vi gick därför till läskhyllan och försökte hitta något med så mycket socker i som möjligt.

LÄS ÄVEN: Ställ krav för din egen hälsa

Skippade träningen

Ärligt talat kände jag mig ganska stressad över hela situationen. Inte nog med att vi var tvungna att skynda oss ut ur lägenheten eftersom det skulle vara visning, vi hade dessutom bokat bord på en restaurang senare samma kväll.

Efter att ha kollat innehållsförteckningen på samtliga läskedrycker i butiken kände jag egentligen att det bara blev stressigt och jobbigt. Vi hade nu mindre än en timme på oss att träna innan vi skulle gå ut och äta, och på den tiden skulle vi hinna träna, byta om och ta oss till restaurangen. Om vi hade kunnat börja träna direkt hade det nog gått, men med tanke på denna oförutsedda händelse blev vi försenade. 

Vi beslutade oss för att skippa träningen, satte oss i bilen och väntade tills visningen var klar. Eftersom stressen minskade då och det inte blev någon träning, kan man ju se det positiva i det hela: jag slapp dricka den där läsken, blodsockret höll sig stadigt runt 4 och jag kunde njuta av god mat på restaurang istället. Men trots det, det är svårare att vara spontan när man har diabetes.

LÄS ÄVEN: Fjällvett – trygg på fjälltur

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant