Livet och diabetes Stories och livet

Allt är möjligt, även med diabetes (i alla fall nästan)

Publicerad för första gången: 31.07.23
Allt är möjligt, även med diabetes (i alla fall nästan) Foto: Getty Images

I samband med Världsdiabetesdagen hade jag i november turen att få en inbjudan att vara med i det skandinaviska TV-programmet ”Beat Diabetes – Kampen för livet”. Det var en minnesvärd upplevelse på många sätt. Men mest av allt fick jag mängder av intryck efter att ha hört de många rörande berättelserna från de starka personerna som var med i programmet. Jag skulle vilja dela en av deltagarnas berättelser här.

En av dem som stod på scenen under programmet för att berätta sin historia var en svensk ung man med två stora intressen i livet: Bergsklättring och vin. Jag kom snabbt i kontakt med honom backstage, så jag visste redan vad han skulle berätta innan jag hörde honom på scenen. Jag blev otroligt inspirerad och ställde många frågor som han av naturliga skäl inte hann gå in på alla på TV. Ändå är budskapet i hans berättelse tydligt: Allt är möjligt även om man har diabetes.

Accu-Chek Mobile

Passion

Detta handlar om hans passion för bergsklättring. Det finns i det närmaste oändligt många bergstoppar som man kan bestiga världen över och som alla innebär olika grader av utmaning. Men vad tror du att den här personen gjorde? Jo, han siktade in sig på den högsta och blev i maj 2022 den första skandinaven och en av ytterst få personer med diabetes typ-1 att bestiga Mount Everest. Hans upplevelse av att genomföra en sådan expedition med en kronisk sjukdom imponerade förmodligen på alla i publiken och på dem som har sett det på TV sedan dess.

Det är verkligen ett program som jag rekommenderar att du ser. En sann inspiration! Dessutom var det ganska humoristiskt. Han förklarade på en enkel nivå som gjorde att alla kunde förstå vad som krävs för att nå toppen på världens högsta berg. För att citera sa han följande: ”För att bestiga Mount Everest krävs fysisk styrka, mental styrka och bra planering. För att bestiga Mount Everest med diabetes krävs fysisk styrka, mental styrka, bra planering och lite mer planering. That’s it!”.

Eller finns det några hinder?

En sådan historia är verkligen inspirerande om man känner sig inspirerad av sin diabetes på vissa områden. Det visar att det verkligen inte finns några hinder för att förverkliga sina drömmar. Eller gör det det? Jag har tidigare skrivit om hur min diabetes har hindrat mig från att uppnå mitt stora livsmål: att bli professionell fotbollsspelare. Men det handlar inte bara om diabetes. Det var mer min egen otålighet och bristen på kunskap om hur relationen mellan toppidrott och kronisk sjukdom fungerar. Men det som har hämmat både mig och många andra som vill arbeta i ett specifikt yrke. Där diabetes är en orsak som gör att det inte är möjligt.

Kronisk sjukdom

För många kan detta upplevas som ett stort hinder, vara diskriminerande och det kan potentiellt sätta käppar i hjulet för den som är sjuk. Jobb och karriär är viktigt för de flesta. Det är ju på många sätt det som livet bygger på. När man inte får jobba i sitt drömyrke för att man har diabetes kan man lätt känna sig besviken. Känna att livet är orättvist och tröskeln för att ge upp kan vara låg. Jag ville till exempel verkligen bli polis. Lite tillspetsat hade jag klarat de fysiska antagningskraven med ögonbindel och händerna på ryggen.

Men anledningen till att man är diskvalificerad med en sjukdom som diabetes är att man inte uppfyller hälsokraven för att få körkort för utryckningsfordon. Som om alla som jobbar inom polisen kör vid utryckningar… Detta är tyvärr bara ett exempel på dålig praxis i många yrken. Just här är det många med diabetes som får sina drömmar krossade jämfört med personer som inte har en kronisk sjukdom.

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: 8 vanliga symptom på diabetes

Hopp för unga

Inslaget med den unga svenske mannen som besteg Mount Everest tror jag är mycket viktigt för oss med diabetes. Kanske extra viktigt för unga sårbara sin nyligen har fått sin diabetesdiagnos. Eller de som helt enkelt är rädda att en sådan sjukdom ska innebära stora begränsningar i deras liv. För det behöver det inte göra. Man behöver bara planera. Lite mer än gemene man på gatan. Det kräver mer och det kan kännas tungt. Trots det är det möjligt att uppnå sådana mål. Det går att nå toppen på världens högsta berg. Det går att bli en toppidrottare. Det är möjligt att fungera bra i ett yrke där man uppfyller alla hälsokrav. Det går att leva ett väldigt normalt liv. Även med diabetes.

Det kräver bara lite extra planering. Låt inte sjukdomen hindra dig från att nå dina mål!

LÄS ÄVEN: Feber med diabetes typ 1

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile