Stories och livet

Feber med diabetes typ 1

Publicerad för första gången: 16.04.23
Feber med diabetes typ 1 Foto: Getty Images

Jag önskar ingen att få feber med diabetes typ 1. Jag har aldrig tidigare varit så sjuk och trött. Mitt blodsocker har aldrig varit så instabilt som det var då, och jag har aldrig förut felberäknat insulindoserna så mycket som när jag fick feber första gången efter att jag diagnostiserats med diabetes.

Tumregeln är att man ska öka grunddosen med insulin med ca 25 % för varje grad som kroppstemperaturen stiger över 38 grader. Det tyckte jag fungerade, men det var långt ifrån tillräckligt. Att beräkna mängden insulin före måltider gav jag nästan upp eftersom det kändes helt omöjligt att pricka rätt. En måltid som jag normalt behöver 6 enheter med snabbverkande insulin för, kunde göra att mitt blodsocker steg långt över 15 mmol/L med samma dos. När jag provade att höja insulindoserna före måltiderna något, ja, då sjönk mitt blodsocker lika snabbt ner till runt 3. Jag var också tvungen att äta runt 50 kolhydrater innan jag såg någon större ökning. Jag blev inte klok på det.

Accu-Chek Mobile

Att öka grunddosen för mycket, speciellt om man använder insulinpenna, är obehaglig, för plötsligt är du frisk. Trots det bör man öka grunddosen något. Men inte mer än man känner sig trygg med, utöver vad du rekommenderas av sjukvårdspersonal. Korrigeringar med snabbverkande insulin fungerar, men jag upplevde att blodsockret steg snabbt igen efter en sådan dos.

LÄS ÄVEN: Den tiden på året – sjukdomssäsong

Inte farligt

Även om det är kämpigt med högt blodsocker är det OK att behandlingen inte är helt perfekt när du är sjuk. Man får inte diabeteskomplikationer av att ha lite högre blodsocker några dagar. Det är dock viktigt att vara medveten om risken för att få diabetesrelaterad ketoacidos, syraförgiftning, är större när du är sjuk. Testa blodsockret regelbundet och korrigera med insulin vid behov. Om du är osäker, kontrollera ev. förekomst av ketoner med ketosticks (urinstickor). Om du bor i Norge kan du få dem på recept som ”förbrukningsmaterial för diabetes”.

Första febern med diabetes typ 1, den var tuff. Jag är så glad att jag har fått en insulinpump nu. Den hjälper mig att hålla blodsockret mer stabilt, även när jag har feber. En sak är säker: att reglera ”feberdiabetes” med insulinpenna, det orkar jag inte göra igen.

Jag vill betona att det här är mina erfarenheter. Rådfråga din läkare eller diabetessjuksköterska innan du gör stora förändringar av dina insulindoser, även vid sjukdom!

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

LÄS ÄVEN: Diabetes och utmattning

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare