Livet och diabetes

Vilken diabetes är den “lätta” typen?

Publicerad för första gången: 03.07.22
Vilken diabetes är den “lätta” typen? Foto: Unsplash

Jag är förmodligen inte ensam om att ha fått frågan “Har du den svåra eller lätta typen av diabetes då?”. Svaren brukar då bubbla upp och jag få bita mig lite i tungan för att det inte ska bli ett för skarpt svar. För vilken diabetes är den “lätta” typen, om jag får fråga?

Låt mig bara klargöra en sak först. Jag är fullt medveten om att de som ställer denna fråga förmodligen gör det med nyfikenhet och ärligt intresse, och är helt ovetande om de knepiga värderingar som den innehåller. Jag vill verkligen uppmuntra frågvishet kring de olika diabetessjukdomarna – det är ju så vi sprider kunskap i samhället! – men just den här formuleringen vill jag ändå ägna en minut till att bena ut.

Accu-Chek Mobile

Först och främst – det finns fler än två typer av diabetes. “Diabetes” är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar – typ 1 diabetes, typ 2 diabetes, LADA, Mody, graviditetsdiabetes… och det upptäcks hela tiden fler undergrupper i takt med att forskningen går framåt. Även om livet med dessa kan skilja sig åt så skulle jag absolut inte säga att någon av dem är särskilt “lätt”.

LÄS ÄVEN: Fyra tips att ta tillbaka makten över din kropp

Svåra att leva med

För alla diabetessjukdomar är svåra att leva med. Såklart. De komplicerar och påverkar tillvaron och framtiden för den som lever med det, och i viss utsträckning även de som lever runt det. Huruvida något är “lätt” eller “svårt” att leva med är också en så väldigt individuell fråga, att det omöjligt kan appliceras på sjukdomar som miljontals människor lever med. Att klassa en sjukdom som “den lätta typen” förminskar ju direkt någons uppfattning om att det är en tuff tillvaro att leva med den.

Mitt svar på frågan – när jag får den – brukar vara: “Jag har typ 1 diabetes som är en riktigt tuff sjukdom att leva med många dagar. Sedan finns det andra typer av diabetes, men de är också svåra att leva med. Ingen typ är direkt lätt. Om du undrar huruvida jag behöver ta insulin varje dag så är svaret ja. Min typ av diabetes innebär att jag inte har någon insulinproduktion alls kvar, och det är därför jag har den här pumpen på mig!”. Hur brukar du svara om du får den här typen av fråga?

LÄS ÄVEN: Är diabetes och skiftarbete en dålig kombination?

Accu-Chek Mobile

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant