Livet och diabetes Träning och hälsa

Varför tränar jag?

Publicerad för första gången: 27.02.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Varför tränar jag? Foto: Getty Images

Innan jag fick diabetes tränade jag inte regelbundet, inte heller de första åren efter att jag fått diagnosen. Men de sista tio åren har daglig träning varit en del av min vardag med diabetes. Vad har den betytt för mig och min hälsa?

Mitt motto när det gäller träning är: Lite varje dag. Jag tillbringar inte timmar i gymmet några dagar i veckan, utan jag lägger in ett träningspass på en halvtimme varje dag. Det hinner jag alltid med om jag bara prioriterar. Och det gör jag varje dag. Eftersom jag ser hur viktigt det är för min allmänhälsa och livskvalitet. Träning har en positiv inverkan på stora delar av vardagen och jag har listat det viktigaste.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Blodsocker

Mitt blodsocker är enklast att hantera om jag tränar tidigt på dagen. Det blir mer stabilt och förutsägbart. Och ju intensivare jag tränar, desto stabilare blir blodsockret. Jag brukar köra intervaller på tre fyra minuter med två minuters paus mellan intervallen. Löppassen är över på max 24 minuter. Det har jag alltid tid med. Om jag inte hinner på morgonen, gör jag det på kvällen. Observera att högintensiv träning på kvällen kan göra att du får lågt blodsocker på natten. Jag försöker undvika att springa på kvällen och istället gå en promenad eller träna styrketräning. Men detta är något som är individuellt.

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Kropp

En sund och stark kropp är viktigt för mig. Jag gillar att hålla mig i form och känna att kroppen fungerar. Om jag hoppar över träningen några dagar är det något som saknas. Jag har några extrakilon men gillar bäst att vara smal. Regelbunden träning bidrar till en smal och stark kropp. Jag försöker att lägga in några styrkepass i veckan, men prioriterar löpning eftersom jag tycker det är roligast. Min kropp har blivit beroende av att jag tränar lite varje dag, och det ska mycket till för att jag ska hoppa över träningen en dag. Regelbunden träning är minst lika viktigt när man blir äldre, och för oss kvinnor som kommer in i klimakteriet.

LÄS ÄVEN: Fyra tips för att ta tilbaka makten över din kropp

Själ och psyke

Jag ångrar aldrig ett träningspass. Och mitt bästa tips för att råda bot på om kaos i huvudet, är träning. Antingen slutar tankarna att snurra ett tag, eller så kommer jag på en lösning på problemen. Jag känner mig alltid lättare till mods efter ett träningspass, speciellt om jag har haft en lite tyngre dag. Jag säger inte att det är lösningen på alla problem, men det hjälper.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Hantera stress

Jag är en person som ibland kan vara stressad. Därför är jag helt beroende av bra planering för att minska risken för stress. Stress påverkar nämligen mitt blodsocker i mycket stor utsträckning. Blodsockret sticker iväg uppåt och är svårt att få ner igen. Träning minskar också risken för stress. Träning ger energi och det blir lättare att hantera oförutsedda händelser och många arbetsuppgifter. Ibland känner jag att jag har svettats ut stressen och att jag kan ta mig an det mesta som kommer i min väg. Är jag stressad kan ett snabbt träningspass också hjälpa.

Hur påverkas du av träning?

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare