Träning och hälsa

Träning och tandborstning – vad har de gemensamt?

Publicerad för första gången: 13.03.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Träning och tandborstning - vad har de gemensamt? Foto: Getty Images

Tandborstning är väl inget som vi oroar oss för särskilt mycket? Borstar tänderna är något de flesta av oss gör 1-2 gånger om dagen, som en vana eller del av en daglig rutin. Vad kan vi lära oss av en tandborstning som vi också kan göra till en del av goda träningsvanor?

I den ständiga jakten på bra träningsrutiner är jag förespråkare för att hitta hjälpmedel som gör att träningen blir en rutin vi gör utan att tänka så mycket på att vi faktiskt tränar. Om träning blir till något stort, som slukar allt och en del av livet som vi fruktar, är det lätt att vi börjar tänka för mycket. Att vi blir av- och på människor. Och att de goda vanorna och rutinerna som kan göra det enklare att stabilisera blodsockret inte blir av. Ett sådant hjälpmedel som jag nämner kan vara att tänka på varje träningspass som att det är en tandborstning.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Likheter i frekvens


Träning är en färskvara, vilket innebär att du måste vara fysiskt aktiv tillräckligt ofta för att bibehålla eller förbättra formen. Det krävs dock inte så mycket för att uppnå bättre hälsoeffekter. Vare sig det gäller bättre kondition, ökad styrka eller en enklare vardag med diabetes när det gäller blodsockerkontrollen. Det är också fallet med tandborstning.

Du borstar tänderna varje dag för att upprätthålla en god munhygien, få bättre andedräkt och vitare tänder. Det krävs heller inte så mycket för att uppnå detta. Till exempel är det inte särskilt lämpligt att borsta tänderna bara 3 gånger i veckan, men 20 minuter per gång, vilket även gäller för träning. Om du tränar 3 gånger i veckan har du dessutom kommit väldigt långt på vägen mot att upprätthålla en god hälsa.

Men min poäng är att det är mycket bättre att träna ofta. Kanske varje dag. Men med kortare sekvenser än det skulle vara att träna 3 gånger i veckan och 3-4 timmar per gång. Genom att jämföra träningen med tandborstningen menar jag alltså att det är mycket bättre att borsta tänderna 1-2 gånger om dagen och 2-3 minuter per gång. Vilket även stämmer in på träning och fysisk aktivitet. Om du klarar att vara fysisk aktiv i 30-60 minuter varje dag, är det både bättre och mer motiverande än att koncentrera det till några få gånger i veckan i form av oändligt långa träningspass.

LÄS ÄVEN: På dåliga dagar är det viktigt att komma ihåg de bra dagarna

Effekterna vi inte tänker på

En annan faktor där träning och tandborstning kan likna varandra och där vi kan ta med oss delar av tänket kring att borsta tänderna, är alla effekter man faktiskt får av att utföra dessa båda aktiviteter. Det här är saker du inte nödvändigtvis tänker på. Du bara gör det för att man vet att det är bra för dig. Till exempel borstar du inte bara tänderna för att få vitare tänder eller bättre andedräkt. Du gör det för att även förhindra att det uppstår hål, tandsten, syraskador och för att skydda emaljen. Jag kunde även ha nämnt:

Accu-Chek Mobile

Detsamma gäller för träning. Du tränar till exempel inte bara för att hålla vikten eller behålla konditionen. Du tränar lika mycket för din mentala hälsa. Den sköna känslan efteråt, förbättrad blodcirkulation, förbättrad hjärt- och hjärnfunktion, bättre rörlighet, bättre mobilitet och för att motverka åldrande.

Alla dessa faktorer är sådant som de flesta av oss inte tänker särskilt mycket på mitt under ett träningspass. Men som beror på att utför den fysiska aktiviteten gång på gång utan att tänka så mycket mer på det. Det är en del av en bra rutin och en vana. Precis som vi borstar tänderna för att vi vet att det är bra och nödvändigt för oss.

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

En daglig vana

Om du lyckas komma till det stadium då träningen blir som att borsta tänderna, då har du kommit riktigt långt på vägen mot bättre hälsa. Oavsett vad du vill uppnå med träningen. Min poäng är att det att lyckas anamma inställningen att träning och fysisk aktivitet år en lika viktig vana och central del av livet som att borsta tänderna, gör att träningen och aktiviteten blir mycket enklare och mer lustfylld att genomföra.

Att borsta tänderna är inte precis världens största grej eller vardagsrutin som vi gör under en dag. På samma sätt kan det vara med träningen. Träning behöver inte vara något stort och farligt eller något som vi behöver göra ett jättestort nummer av. Det viktigaste för de flesta av oss är att röra lite på oss varje dag, få upp pulsen då och då och på lite längre sikt känna att vi bemästrar det vi gör, får positiva hälsoeffekter, bättre reglering av blodsockret, viktreglering eller vad nu målet med din träning är.

Med andra ord: Vi borstar tänderna varje dag eftersom vi vet att det är bra för oss, utan att tänka så mycket mer på det. Varför inte tillämpa samma tänk på träningen?

LÄS ÄVEN: Fyra tips för att ta tilbaka makten över din kropp

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant