Träning och hälsa

Träning eller fysisk aktivitet?

Publicerad för första gången: 29.01.23 | Senast redigerad: 13.02.23
Träning eller fysisk aktivitet? Illustrasjonsfoto: Getty images

Att hinna med att träna i en hektisk vardag kan ofta kännas som ett helt projekt, ett ok och en enorm börda. Många känner viss rädsla inför att sätta igång och träna. För om vi skummar igenom det som skrivs i media får man intrycket att allt måste vara så allvarligt. Hade det inte varit enklare att motivera varandra att röra på oss om vi sänker tröskeln för vad vi kallar träning?

Träning och fysisk aktivitet är två begrepp som på många sätt går hand i hand. Samtidigt skiljer de sig åt en del om man tittar närmare på var och en av dem. Problemet med de två termerna är att de ofta blandas och används omväxlande om varandra. Men om vi ska lyfta fram en viktig gemensam nämnare för de båda, så är det att både träning och fysisk aktivitet är bra för oss.

Accu-Chek Instant

De allra flesta av oss rör på oss på grund av de hälsovinster som det ger. Om vi tittar på befolkningen som helhet är det faktiskt bara ett fåtal som tränar med ett specifikt mål. Just därför använder norska Helsedirektoratet begreppet ”fysisk aktivitet” istället för ”träning” när de vänder sig till majoriteten i samhället i ett försök att hjälpa oss att ta hand om vår egen hälsa.

Med andra ord rekommenderar de ett visst antal minuter av fysisk aktivitet varje vecka, istället för att rekommendera ett visst antal minuter av träning. Jag tycker att det är ett bra sätt använda termerna på, eftersom ordet ”träning” lätt kan skrämma många som inte är vana vid att röra på sig.

LÄS ÄVEN: Är din balans bra?

Var fysiskt aktiv

Att vara fysiskt aktiv kan vara vad som helst som inte är vila. Det kan vara att klippa gräset, måla huset, tvätta, gå till och från matbutiken – men också att springa en runda, styrketräna eller åka skidor. Kort sagt allt som får fart på blodcirkulationen, och då gärna något som höjer pulsen och får oss att bli varma. Om vi tittar på träning som begrepp, handlar det mer om att arbeta mot ett specifikt mål.

Som att träna på att viss sätt för att springa milen så snabbt som möjligt, lyfta så mycket som möjligt i en styrkeövning eller att åka ett skidtävling på kortast möjliga tid. Att optimera ett sådant mål kräver ofta att du har en noggrant genomtänkt plan för det du gör och inte bara går ut och går enbart på dagsform. Strukturerade träningsplaner mot specifika mål ger dock inga större hälsofördelar än att vara tillräckligt fysiskt aktiv.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

LÄS ÄVEN: Goda skäl att skapa ett hemmagym

Man MÅSTE inte träna

Vi motiveras av olika saker för att kunna hålla en tillräckligt hög aktivitetsnivå för att uppnå god hälsa. För vissa handlar det om att pressa sig att genomföra tuffa träningspass och sedan återhämta sig så att formen förbättras. För andra handlar det om att vara väldigt aktiv i sin vardag utan att behöva tänka på att man också måste vila mycket för att prestera optimalt nästa träningspass. När det gäller antal minuter med aktivitet kan det totala antalet minuter faktiskt bli samma trots att tillvägagångssätten är så olika.

Att tänka att man ska träna kan med andra ord vara en bromsande faktor för många, just för att det uppfattas som så seriöst och allvarligt. Om du vänder på det och istället tänker att du ska ge dig ut för att vara fysiskt aktiv, även om det kan innebär en lång cykeltur, en löprunda eller ett styrkepass på gymmet, så tror jag att det är enklare att sänka tröskeln för att röra på sig. Du slipper helt enkelt att stoppas av tanken på att det vi gör inte är tillräckligt bra. Allt är tillräckligt bra om alternativet är att inte göra någonting över tid.

Mer än tillräckligt bra!

Jag kan ta mig själv som exempel; jag gillar att vara fysiskt aktiv och har för det mesta följt ett dagligt träningsprogram, utan att egentligen ha något mål med det jag gör. Jag har inte tränat för att tävla eller prestera. Jag ville bara ta hand om min hälsa och öka min självkänsla. Däremot har jag alltid sagt att jag tränar. Jag löptränade och tränade styrka om vartannat, och det var det jag svarade om någon frågade mig om jag är en person som tränar. Å andra sidan har jag sedan dess kommit på mig själv med att undra om jag egentligen tränade eller bara var fysiskt aktiv.

Fysisk aktivitet är för övrigt inte så bara. Det är mer än tillräckligt bra!
Hur är det med dig – tränar du eller är du fysiskt aktiv?

LÄS ÄVEN: Hur undviker man att få känning under träning?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile