Livet och diabetes

Hur undviker man att få känning under träning?

Publicerad för första gången: 27.03.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Hur undviker man att få känning under träning? Foto: Getty Images

Att planera så att man undviker att få känning under träning är i det närmaste en konst. Jag har provat olika strategier och hittat en väg som ofta fungerar.

Något av det värsta jag vet är att vara tvungen att avbryta träningen för att blodsockret är för lågt. Och det har hänt MÅNGA gånger. Och det kommer att hända många gånger i framtiden. Det är tråkigt att äta när man inte är hungrig. Dessutom kan man inte träna så som man hade tänkt. Jag har provat olika sätt att undvika att få lågt blodsocker under träning, och har märkt att jag måste planera lite extra utifrån vad och när jag ska träna.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Morgonen

Att träna direkt efter att jag har gått upp ur sängen, innan jag har ätit frukost, är så jag oftast undviker lågt blodsocker. Jag har inget aktivt måltidsinsulin i kroppen (bara långtidsinsulin) och blodsockret håller sig i stort sett stabilt under träningspasset. Tränar jag på morgonen springer jag oftast intervall på löpbandet, ett pass på 24 minuter. Det är intensivt, men så länge jag inte har måltidsinsulin i kroppen undviker jag alltid att få känning. När jag tränar på morgonen är det oftast korta pass på max en halvtimme.

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Intervall

Om jag springer intervaller med aktivt insulin i kroppen, är risken hög att jag ska få för lågt blodsocker. Här måste jag därför tajma både måltid och insulin till rätt i förhållande till träningen. När jag springer intervaller på löpbandet tränar jag i 24 minuter. Det kan gå bra under själva passet, men ofta får jag lågt blodsocker kort tid efteråt. Måltidsinsulin finns i kroppen i 2 timmar och 20 minuter efter att jag har satt det. För mig är det perfekt att träna minst två timmar efter att jag har satt insulin. Då är måltidsinsulinet ute ur kroppen innan jag är klar med passet och för det mesta funkar detta bra.

Långdistanslöpning

Om jag ska löpa en längre sträcka eller kombinera löppasset med styrketräning, behöver jag oftast inta kolhydrater under träningen. Jag har ett löpband hemma och det känns tryggt att springa långt på det. För det mesta har jag snabba kolhydrater nära till hands som jag kan fylla på med under passet. Det bästa är något flytande som går snabbt att få i sig utan att man behöver tugga. Jag har kommit på att drickyoghurt är perfekt om jag inte vill pausa för att äta. Jag blir heller inte tung i magen av drickyoghurt. Om jag åker skidor eller springer utomhus, brukar jag ha med mig choklad eller love harts. Det verkar snabbt så fort jag börjar få lågt socker. Jag brukar också sänka tempot om jag märker att blodsockret börjar sjunka.

LÄS ÄVEN: Fyra tips för att ta tilbaka makten över din kropp

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Styrketräning

Hård styrketräning får också blodsockret att sjunka snabbt. Om jag ska styrketräna mindre än en och en halv timme efter att jag har ätit, sätter jag en mindre insulindos. Om jag inte gör det får jag garanterat lågt blodsocker. Ibland måste jag korrigera dosen i efterhand. Men jag ligger hellre lite högt under träningspasset och sätter en dos efteråt. Man ska naturligtvis vara försiktig med att träna efter högt blodsocker. Att träna när blodsockret är 15 mmol/l eller högre är inget som rekommenderas. Ibland tränar jag för att sänka mitt blodsocker, men aldrig om det är över 15.

Det är mina körregler. Det är viktigt att du tar reda på vad som passar just dig. Jag använder sprutor med basaldos och måltidsinsulin, och jag vet att det ser annorlunda ut för dem som till exempel använder pump. Prova dig fram och var inte rädd för att göra fel. Se till att alltid ha insulin och känningsmat i närheten när du tränar så ska det gå bra 😊

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare