Livet och diabetes

Tänk om ekvationen gick att lösa

Publicerad för första gången: 12.06.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Tänk om ekvationen gick att lösa Foto: Unsplash

I skolan räknade vi på x, y och z bland siffrorna, och även om vi kanske fick fel resultat ibland kunde vi alltid bläddra bak till facit. Där fanns svaret och det fanns en tydlig förklaring till varför det blev fel. Alla ekvationer på mattelektionerna gick att lösa med lite övning. Tänk om ekvationen med typ 1 diabetes gick att lösa.

Jag har levt med typ 1 diabetes sedan jag var femton år. Det är nästan halva livet nu. Jag har haft gott om tid att öva på kolhydraträkning, insulindoser och korrektioner. Men jag kan ännu inte säga att jag har lyckats lösa ekvationen. När det kommer till att manuellt sköta en funktion i kroppen – som vanligtvis sköts automatiskt – då är de okända variablerna helt enkelt för många.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

För tänk vad enkelt det vore om det bara handlade om kolhydrater och insulin. Tänk om vi kunde säga att så många gram kolhydrater alltid motsvaras av så många enheter insulin. Oavsett omständigheter. Men så ser ju inte verkligheten ut.

LÄS ÄVEN: 5 bra tips för ett stabilare blodsocker

Det KOMMER bli fel ibland

I verkligheten påverkas mitt blodsocker av känslor, värme och kyla, menscykeln, stress, träning, sömn, sjukdom, tid på dagen, mediciner, vätskebrist, alkohol, koffein, allergi, graviditet, mental hälsa, temperatur på insulinet… och mer. Ni förstår, det blir ju en nästan oändligt lång ekvation.

Det är aldrig “bara att ta insulin”. Det är en lång, svår och många gånger omöjlig ekvation att lösa. Jag gör mitt bästa. Jag räknar, räknar om, utvärderar och räknar igen. Det finns inget facit, och ingen kan det bättre än mig. Men det KOMMER bli fel ibland. Och det har jag lärt mig att vara ödmjuk inför.

LÄS ÄVEN: En hektisk vardag med diabetes

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig