Stories och livet

Sorgen påverkade mitt blodsocker under lång tid efteråt (Del 2)

Publicerad för första gången: 02.10.22
Sorgen påverkade mitt blodsocker under lång tid efteråt. Illustration foto: Getty images.

Diabetes är en krävande sjukdom, och den är extra utmanande när man har det tufft mentalt. När farfar gick bort hamnade min kropp i ett slags chock. Det påverkade mitt blodsocker under lång tid efteråt.

Hur hanterar man egentligen en så stor belastning och psykologisk stress som det är att förlora en av de närmaste personerna i ens liv, med en kronisk sjukdom som diabetes? Det här är min historia om sorg, och hur uppslukande den kan vara.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Farfar dog på sin 75-årsdag i januari 2021. Han hade varit dålig hela julen, och vi trodde flera gånger att vi hade förlorat honom, men han höll ut till sin födelsedag som jag hade bett honom. Något som jag i efterhand har haft mycket dåligt samvete över.

LÄS DEL 1: Sorg och diabetes: Att förlora farfar var en chock för kroppen

Kroppen i chock

När han gick bort hamnade min kropp i ett slags chock. Jag grät, men inte okontrollerat, jag kunde tänka klart och hjälpte farmor och pappa med de svåra sakerna. Satt med på mötet med begravningsbyrån, valde sånger, skrev tal till begravningen och var tillbaka på jobbet efter två dagar. Jag tog det förvånansvärt bra, trodde jag.

Jag kunde dock inte prata med någon utanför familjen. Om någon från jobbet ringde orkade jag inte svara eftersom jag bara grät. Jag fick inget gjort på jobbet, eftersom mina tankar vandrade iväg och jag sov inte något. När jag gick och lade mig på kvällen bearbetade jag allt som hade hänt de senaste veckorna. Alla samtal, tankar och känslor. På grund av lockdown kunde jag inte heller träffa mina vänner och få lite distans till allt, och jag uppslukades av sorgen utan att få några andningspauser. Kroppen och huvudet var färdigt, och det gjorde att jag var tvungen att ta mycket låga insulindoser.

Som jag har skrivit om flera gånger tidigare får jag lågt blodsocker när jag är stressad, och detta var inget undantag. Jag var dock försiktig och minskade insulindoserna rejält. Så här i efterhand är det mycket av tiden efter dödsfallet som jag inte minns. Men jag minns väl att blodsockret uppförde sig exemplariskt. Det blev jag verkligen överraskad över.

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Besvärligt långtidsblodsocker

Exemplariskt blodsocker

Planen var att jag skulle hålla tal i kyrkan, men det klarade jag inte. Jag visste att det skulle vara en utmaning med blodsockret lång tid efteråt, och jag kunde därför säga ifrån i god tid innan så att prästen kunde läsa mitt tal istället. Även det att bära kistan ut ur kyrkan gick förvånansvärt bra när det gäller blodsockret. Det är det värsta jag någonsin har gjort, och mina föräldrar ville helst inte att jag skulle göra det på grund av stressen som det skulle medföra för mitt blodsocker.

Tiden omedelbart efter dödsfallet och när sorgen var som störst, var det som att kroppen och huvudet inte hängde ihop, så att det mentala inte påverkade det fysiska. Som nämnts ovan har mitt blodsocker aldrig varit så exemplariskt förut under stress, och jag förstår verkligen inte hur det gick till. Kanske har jag glömt att jag gjorde saker på autopilot. Och att det med andra var jag som hanterade det trots allt?

Det är inte omöjligt, men tyvärr minns jag inte mycket från den tiden. Jag tror helt enkelt att det gjorde för ont, och att mitt huvud därför har blockerat en del av minnena.

LÄS ÄVEN: Allt jag hade glömt om livet före pandemin (Del 1)

Det instabila blodsockret kom först efteråt

Tiden efteråt har dock varit svårare att hantera. När den värsta chocken hade lagt sig och saker och ting gradvis återgick till det normala var mitt blodsocker mycket instabilt. Jag kämpade med mycket lågt blodsocker på nätterna, och det var svårt att upprätthålla bra rutiner. Det här varade förmodligen i tre – fyra månader innan det lugnade ner sig igen före sommaren. Det kan vara många faktorer som spelar in; som saknaden efter farfar, saknaden efter vänner man inte har kunnat umgås med under lockdown, saknaden efter en normal arbetsvardag och längtan till sommaren.

Diabetes är en krävande sjukdom, och den är extra utmanande när man har det tufft mentalt. Men under den perioden som jag hade som störst behov av ett stabilt blodsocker överraskade min kropp mig positivt. Det är trevligt att tänka tillbaka på att det inte blev en extra börda i vad som var en svår tid för hela familjen.

LÄS ÄVEN: Jag hade glömt hur viktigt bra planering är för blodsockret (Del 2)

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant