Livet och diabetes

Sommarklänning och insulinpump

Publicerad för första gången: 21.08.22
Sommarklänning och insulinpump Foto: Maria Schmidt

Jag gillar klänningar och har hittat en lösning som fungerar perfekt för mig när det gäller placering av insulinpumpen när jag har på mig en klänning. 

Jag har skaffat cykeltights med fickor som är helt perfekta för ändamålet. Jag har på mig tightsen under klänningen och pumpen sätter jag fast i fickan. Det gör att jag enkelt kommer åt den utan att jag behöver fiska upp den ur BH:n eller lyfta upp klänningen över höften för att hitta den. Det är till exempel inte så praktiskt när man är ett i sällskap. Jag kommer lätt åt den under klänningen, så om jag till exempel har en klänning som slutar vid knäna behöver jag inte lyfta på den alls för att sätta insulin. Jag bara skjuter ner pumpen i handen. 

Accu-Chek Instant

Förvaringsficka

Det finns också olika remmar som man kan beställa med en förvaringsficka för en insulinpump. Jag har beställt mina via sjukhusapoteket. En del fäster man runt låret medan man fäster andra runt magen. Dessa har dock inte fungerat så bra för mig eftersom de glider ner eller sitter för hårt. Så jag föredrar cykeltightsen. 

Jag tycker också att det är bekvämare att ha pumpen i en ficka. Då slipper jag att clipsen eller framsidan på pumpen skaver mot huden. Dessutom tycker jag att det är skönt att ha på mig cykeltights under klänningen på sommaren oavsett, så att inte låren skaver mot varandra (speciellt när jag är på sådana turer som på bilden).

LÄS ÄVEN: Besvärligt långtidsblodsocker

Skydda insulinet

En annan sak som är viktigt att tänka på när det är varmt ute är att inte utsätta insulinet för höga temperaturer (inte över 30 grader. Se bipacksedeln för din insulintyp för att se vilken den övre temperaturgränsen är). 

Hoppas du får en fin sommar och att du njuter så mycket av den som du vill. Förhoppningsvis med den blodsockernivå du vill ha också!

LÄS MER: På sommaren syns vi bättre.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile
Accu-Chek Instant