Stories och livet

På sommaren syns vi bättre!

Publicerad för första gången: 16.06.19 | Senast redigerad: 16.12.22

Visst är det lite roligt? Så fort solen och värmen kommer, dyker vita pluppar och insulinpumpar upp igen. Ensamhetskänslan minskar lite, och spontana samtal kan uppstå på bussen, i kassan eller på gymmet. Typ 1 diabetes är vanligare än man kan tro – vi är många som sitter i samma båt. Och på sommaren syns vi bättre!

Jag har haft insulinpump i över tio år. När jag fick min typ 1 diabetesdiagnos under sommaren 2008 var jag helt övertygad om att jag INTE skulle ha pump. Aldrig i livet. Jag ville inte se sjuk ut eller särbehandlas på något vis för att jag hade fått typ 1. Nej, jag skulle ha mina sprutor, och så var det med det med den saken.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Gick i “pumpskola”

Det tog väl kanske två-tre månader innan jag gav upp och tog mig an en pump ändå. Under de månaderna hade jag glömt mina pennor hemma ett antal gånger. Jag hade glömt huruvida jag hade tagit insulin eller inte (detta var innan insulinpennor hade minne!), och mina lår var fyllda med stora blåmärken efter alla nålstick. Så, jag gick i ”pumpskola” ett par dagar på lasarettet i Växjö – och har sedan dess aldrig sett tillbaka. Jag känner mig både friare, tryggare och friskare med den.

Idag försöker alltid placera mina ”typ 1-gadgets” så att de syns!

Det finns de som absolut inte vill att deras diabetesrelaterade mojänger och mackapärer ska synas, av olika anledningar. Jag kan förstå det. Men på sommaren är det en utmaning! Särskilt när det är ordentligt varmt ute.

LÄS ÄVEN: Insulin på rutin

Min uppmuntring

Jag vill uppmuntra fler att visa upp sina ”bionic parts” offentligt, av mer än en anledning:

Accu-Chek Instant
  1. Det är varmt! ​Ju svettigare det blir för sensorn eller infusionssetet, desto troligare är det att klistret börjar klia eller rent av lossna. Låt tekniken luftas!
  2. Var stolt!​ Du bär ju runt på riktigt häftig teknik – hur coolt är inte det egentligen, när man tänker efter? En pump eller insulinpenna räddar ju ditt liv dagligen..!
  3. Sprid kunskap! ​Små blippar och bluppar på kroppen, eller en framtagen penna, brukar kunna leda till ett gäng intresserade och nyfikna frågor. Ta tillfället i akt och sprid lite nyttig och välgörande kunskap om typ 1 diabetes, vettja.
  4. Var säker. ​Synliga hjälpmedel kan faktiskt underlätta i en akutsituation, om det skulle hända dig något. Som ett medicinskt ID, ungefär.
  5. Underlätta för de som skäms.​ Det finns idag många som faktiskt döljer sin typ 1 diabetes för att de känner skam. Kanske har något hänt som gör att de känner sig riktigt obekväma med att visa upp att de har sjukdomen. Kanske har de stött på en mängd okunniga och dömande människor. När du visar din diabetes öppet kanske det underlättar för dem att må lite bättre i det långa loppet!

LÄS ÄVEN: Don`t hypo and drive

intressanta konversationer

Det har hänt mig, många gånger, att synliga ”typ 1-delar” på kroppen har startat intressanta konversationer som också ibland lett till vänskaper som jag har än idag. Det är något alldeles speciellt med den koppling man kan känna mellan sig själv och en främling – bara för att man använder samma pump, penna eller blodsockermätare.

Ge det en chans! Testa att visa upp dina hjälpmedel på stranden i sommar. Låt pumpen hänga i badkläderskanten, eller ta din spruta i solstolen. Och om du gör det – posta gärna en bild med hashtaggen ​#ÖPPENDIABETES​ så ser du att du är allt annat än ensam.

LÄS ÄVEN: Min diabetestatuering

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig