Livet och diabetes

Smittad med covid

Publicerad för första gången: 03.09.22
Smittad med covid Foto: Getty Images

Efter två år av pandemi, strikt social distansering, ett samhälle som öppnat upp igen och ett försök att ta tillbaka sitt gamla liv resulterade i att det blev även min tur. Min tur att bli smittad med covid.

Det hade kliat lite i halsen några dagar, men jag tänkte att det nog bara var allergin som jag brukar ha på våren/sommaren. Förutom det mådde jag bra. Åkte på heldagsseminarium med jobbet, alla åkte dit i samma buss. Efter lunch fick jag en huvudvärk som inte ville ge med sig trots att jag åt smärtstillande. Det tyckte jag var märkligt, men jag tänkte inte mer på det.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Dålig form

På hemvägen kände jag mig sjuk. Och eftersom jag skulle hem till min dotter på middag senare på eftermiddagen valde jag att göra ett snabbtest. Jag kan lova att jag blev lång i ansiktet när jag såg att testet direkt visade positivt. Jag förstod det helt enkelt inte, så jag gjorde ett test till. Även det var positivt.

Testade positivt

Det var ingen tvekan, jag hade fått covid. Det fanns bara en sak att göra, och det var att ta hand om mig själv och hålla mig hemma för att inte smitta andra. Mitt blodsocker var perfekt, nästan lite för perfekt.

Huvudvärken från h..

Sjukdomsförloppet var helt OK egentligen, men jag hade en enorm huvudvärk i 1,5 dygn. Men efter det fick jag feber, fast bara i några timmar. Mitt blodsocker fortsatte att vara ”snällt” mot mig. Jag åkte dessutom på en kraftig förkylning. Jobbade hemifrån i ungefär en vecka innan jag gick tillbaka till jobbet.

Pang!

14 dagar efter covid-smittan var det som att en lastbil körde över mig. Pang! Det började med att mitt blodsocker oförklarligt steg mycket, och så fick jag hosta och de övre luftvägarna var irriterade. Det gjorde att jag kände mig väldigt trött. Så trött att jag gick till läkaren.

LÄS ÄVEN: Idag gråter jag

Accu-Chek Instant

Sjukskriven

Det resulterade i en sjukskrivning. Min husläkare höll ett lång föreläsning om långtidscovid. Det var inte att leka med. Långtidscovid kunde göra att min kondition blev dålig LÄNGE. Det skrämde upp mig, så jag bestämde mig för att hålla mig stilla tills jag blev frisk.

Två månader

Det har nu gått två månader sedan jag testade positivt, och mitt blodsocker har förbättrats. Men det är fortfarande inte under kontroll. Det händer fortfarande att blodsockret blir oförklarligt högt. Dessutom har jag fortfarande rethosta som kommer när temperaturen skiftar och när jag anstränger mig.

LÄS ÄVEN: Min årliga diabeteskontroll

Ingen lek

Jag har insett att covid är ett märkligt virus. Man vet aldrig hur det ska drabba en. Min första tanke som smittad vara att det inte var värre än en vanlig förkylning. Men den tanken har jag avfärdat efter att efter 14 dagar ha fått problem med min diabetes. Det säger mig att viruset är lurigt.

Ett minne blott!

Mitt råd till alla är därför att ta covid på allvar. Om du blir smittad, håll dig stilla och ansträng dig inte för mycket, eftersom du annars kan få problem efteråt. Må covid snart vara ett minne blott!!

LÄS ÄVEN: Nyfikenhet som underlättar

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant