Livet och diabetes

Skrämmande upplevelse med känning

Publicerad för första gången: 26.05.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Skrämmande upplevelse med känning Foto: Getty Images

Oj, det är visst fler än jag som kan känna sig som en idiot när man får känning.

Häromdagen var jag på jobbet i baren jag driver. Det var en helt vanlig söndag och det gamla vanliga gänget var där. I gänget är det en som har diabetes. Han är vanligtvis omgiven av goda vänner som vet vad han kämpar med, bland annat jag och min flickvän.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Plötsligt kommer hon över till mig och ber att få låna min blodsockermätare. Eftersom jag nyligen har fått en hypermodern och bra Cgm/pump-lösning, har jag tyvärr inte mätt mitt eget blodsocker på flera månader. För den här kvällen borde vi naturligtvis haft blodsockermätaren lätt åtkomlig i vår bar.

Paniken nära

Det blir ett ögonblick av panik innan jag lämnar bardisken och går ut i lokalen till soffan där han sitter. Jag kollar på honom och förstår snabbt vad det är fråga om här. Känner igen mig så väl. Framför mig sitter en fullvuxen man. Han gråter och har ingen kontroll över sin kropp och sina känslor. Stackars man, tänker jag och känner så väl igen mig det som händer.  Här finns det bara en sak att göra. Ölen måste bytas ut mot cola!

Sagt och gjort och efter 10-15 minuter börjar han bli sig själv igen och det går att prata med honom. Efter några minuter på tu man hand är vi överens om att det är dags att gå hem, leta fram blodsockermätaren och ta hand om sig. Sova bra och hoppas på en bättre dag i morgon.

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Kände igen mig

Detta tror jag var första gången som jag har sett hur diabetes ser ut utifrån, och jag kände igen mig så väl. Det är inte så få gånger som jag har varit han. Suttit där och fullständigt förlorat kontrollen över mig själv och känt mig som världens största idiot.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Å ena sidan var det bra för mig att se på mig själv utifrån. Samtidigt var det väldigt skrämmande att se hur diabetes kan upplevas av andra.

Tur i oturen

Lyckligtvis var han bland vänner som kunde ta hand om honom den här kvällen. Även om vi inte hade någon blodsockermätare till hands och han inte hade kontroll över sig själv. Jag är glad att han satt i min bar och inte på en bar där han hade kunnat uppfattas som jättepackad och därför blivit utkastad, eller kanske till och med hamnat i fyllecell.

För ordningens skull har jag kollat med honom om det är OK att jag berättar om det som hände. Bara han och jag vet vem han är.

LÄS ÄVEN:  Brutit en ny barriär med öppenhet om diabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant