Stories och livet

Problem med torr hud

Publicerad för första gången: 11.12.22
Problem med torr hud Foto: Getty images

Jag har de senaste åren haft problem med torr hud, speciellt i ansiktet, på armarna och händerna, liksom vaderna och fötterna. 

Jag har berättat lite förut om att jag går till en fotterapeut ungefär var sjätte vecka. Som för många i min ålder behöver jag vårda mina fötter regelbundet för att undvika sår på fötterna. Till stor del på grund av torr hud, men också regelbunden ”inspektion” av fötterna. När jag hade tid hos henne för 2-3 månader sedan upptäckte hon en antydan till fotsvamp. Det botades efter två veckor, tack vare att det upptäcktes så tidigt. Jag tror inte att jag skulle ha upptäckt det själv. 

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Vid besöket gången efter upptäckte hon en liten fotvårta under foten som jag förmodligen inte heller skulle ha kunnat upptäcka själv. Ännu en anledning att ta hand om fötterna och huden.

LÄS ÄVEN: Obehagligt besök på apoteket!

Viktigt att dricka tillräckligt för att undvika torr hud

För ett tag sedan var jag hos en specialistläkare. Han såg att huden på mina armar var lite torr och frågade om jag dricker tillräckligt. Svårt för mig att veta vad som är tillräckligt, men han hade ett tips till mig. Förutom att dricka lite mer skulle jag också dricka lite vatten efter att jag till exempel druckit kaffe eller sockerfri cola.

LÄS ÄVEN: 5 bra tips för ett stabilare blodsocker

Jag har en liten väderstation som även mäter luftfuktigheten inomhus i flera rum. I vinter har jag märkt att luften i huset har varit extremt torr. Det beror inte på att inomhustemperaturen är hög, eftersom vi har ett välisolerat hus, och vi stänger av värmepumpen på dagarna och har nästan inte på någon annan värme. Men luften har varit torr, och det märks på huden. Därför är det viktigt att smörja in sig med en bra hudkräm, kanske flera gånger om dagen. 

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Diabetiker har ofta sämre blodcirkulation, vilket kan ta sig uttryck som bland annat just torr hud. Hur är din hud? Har du ibland problem med att huden torkar ut snabbare?

LÄS ÄVEN: Blodsockervänliga mellanmål

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig