Mat och recept

Paj med mascarpone och grönsaker

Publicerad för första gången: 17.02.16 | Senast redigerad: 10.05.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Pai med mascarpone Foto: Hanna Fjeldheim Dale.

Paj med mascarpone är enkel, hälsosam och smakrik mat som passar lika bra till vardags som till fest. Det fina med paj är att det kan varieras i det oändliga, beroende på vad du gör botten av och vilken fyllning du väljer.

Kolhydrater per portion: ca 18 gram (beräknat på sex bitar)
Kolhydrater totalt i hela pajen: ca 110 gram

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Är du försiktig med kolhydraterna och föredrar en kolhydratfattig kost kan vanligt vete-, dinkel- eller rågmjöl enkelt bytas ut mot mjölsorter med färre kolhydrater. Mandelmjöl och sesammjöl är bra alternativ. Om du föredrar grova kolhydrater kan du göra mjöl av havregryn (mal havregryn till mjöl i en mixer/matberedare – snabbt och enkelt!), eller välja grova mjölblandningar. Det här receptet är en utmärkt utgångspunkt oavsett vilken mjölsort du väljer.

Paj är en komplex måltid som ger en jämn blodsockernivå tack vare sitt höga innehåll av både fett och fiber i kombination med kolhydrater från mjöl och grönsaker. Fyllningen blir proteinrik med både ost, ägg och mjölk. Servera gärna med en färsk och läcker sallad med valfria grönsaker. Pajen håller fint flera dagar i kylskåpet och blir nästan bättre av att få stå lite, så den kan du äta till lunch eller middag i flera dagar efteråt. Smaklig måltid!

LÄS MER: Äggrulle med sallad

Ingredienser til paj med mascarpone

Botten:
3 dl valfritt mjöl (gärna hälften kikärtsmjöl eller havremjöl och hälften sesammjöl eller mandelmjöl)
1 krm salt
3 msk kokosolja
1 msk smör
2 msk vatten

Paj med mascarpone och grönsake
Foto: Hanna Fjeldheim Dale.

Fyllning:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 squash
Cirka 200 g champinjoner
150 g mascarpone/crème fraiche/keso osv.
6 ägg
Olivolja
Salt och peppar

Accu-Chek Instant

LÄS MER: Tomatpanna med kikärter

Så gör du det

1. Blanda ihop samtliga ingredienser till en kraftig deg. Har du inte kokosolja går det bra att använda olivolja, eller byta ut allt mot smör.

2. Låt degen vila i kylskåpet en halvtimme innan du pressar ut den i en pajform. Pricka botten med en gaffel och förgrädda den i cirka 10 minuter vid 200 grader.

3. Finhacka lök, vitlök, squash och champinjoner. Stek grönsakerna gyllene i lite olivolja. Smaka av med salt och peppar.

4. Fördela grönsakerna i pajskalet. Vispa ihop ägg och mascarpone (eller ev. annan ost) och häll massan i pajformen.

5. Grädda pajen i 20–30 minuter vid 200 grader tills pajen är gyllenbrun och äggmassan har stelnat.

Hitta fler fantastiska recept från Hanna Dale på Happyfoodstories.com

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile