Mat och recept

Äggrulle med sallad

Publicerad för första gången: 22.10.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
äggrulle med sallad Foto: Louise Hamilton.

Näringsinnehåll:
1 egg: ca 13 gram protein och 16 gram fett
100 gram kokta linser: ca 15 gram protein, 24 gram kolhydrater

Accu-Chek Instant

Äggrulle med sallad är en variant av wrap som passar bra för personer med diabetes.

Om man vill undvika för mycket kolhydrater kan man göra sin wrap med ägg i stället för bröd, det har jag märkt fungerar bättre för mig. Jag har gärna linser i det mesta, det mättar och håller mina sockernivåer där de ska vara. Annars kan ju rullen fyllas med vad man vill. Så här gör jag, och tar med på utflykt, resa eller gympa.

LÄS MER: Tomat i ugn med vita bönor

Ingredienser

1 eller 2 ägg
salt
smör till stekning
2-3 matskedar kokta linser (ca 50 gram)
1 dl vintersallad eller annan sallad

LÄS MER: Quinoasallad med grönkål

Så gör du äggrulle

1. Koka linserna om du inte har färdiga. Jag brukar välja svenskodlade linser, exempelvis Gotlandslins, som finns i välsorterade affärer, kan också sökas på nätet. Koka utan salt, kolla noga så de inte blir förkokta, häll av. Jag saltar efteråt, och brukar hälla på lite olivolja och finhackad rödlök.

Accu-Chek Mobile

2. Vintersalladen är blandat vintergrönt – vitkål, rödkål, rödlök, polkabeta, gulbeta, lite oliver om man vill. På sommaren kan man ju ta andra blandade blad – babyspenat, små blad av mangold eller ruccola.  

3. Vispa upp ett eller två ägg i en bunke med en gnutta salt. Hetta upp smöret i en lagom stor stekpanna, häll i ägg. Stek tills ägget har stannat, det går på någon minut. Lägg en bit plastfolie på en assiett, och så en bit smörgåspapper på plasten. Du kan hälla äggrullen över när den har svalnat lite. Lägg linser och sallad i en sträng i mitten, och vik ihop äggrullen med hjälp av pappret och plasten. Tryck till så att paketet håller ihop.

Om man ska gå iväg får man lägga paketet med äggrulle i en liten burk så den inte ramlar ur. Mättsamt och gott och snällt.

äggrulle med sallad
Foto: Louise Hamilton.

LÄS MER: Lins- och tomatsallad

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile