Livet och diabetes Stories och livet

På buffé med diabetes

Publicerad för första gången: 17.11.23
På buffé med diabetes Foto: Getty Images

Jag kom nyligen hem från min första utlandsresa på över två år. Resan gick till Gran Canaria och var en riktig chartersemester. I resan ingick även frukost- och middagsbuffé. Något som vare sig jag eller min diabetes har särskilt stor erfarenhet av.

Inför resan var jag lite orolig över att äta borta igen. Oavsett om det har varit pandemi eller inte, har jag alla år varit van vid att oftast laga min mat själv. Faktum är att jag kan räkna de gånger som jag äter mat ute under ett år på ena handens fingrar. Med andra ord har jag inte särskilt stor erfarenhet av bufféer. Bufféer är inte nödvändigtvis det bästa om man har diabetes, som är en sjukdom som kräver förutsägbarhet och rutiner.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Trots detta tror jag att det är viktigt att vi släpper lite på kontrollen av oss själva, vår sjukdom och vårt matintag. Både för att bli några erfarenheter rikare, men också för att känna att vi kan leva ett någorlunda normalt liv.

Frukost- och middagsbuffé

Jag har alltid varit väldigt kräsen och rädd för att testa ny mat. På senare tid har jag dock upptäckt att det finns otroligt många goda smaker. Om man bara vågar utmana sig själv lite. Därför var det en ny upplevelse att ha tillgång till så mycket olika saker både vid frukost- och middagsbuffén på semestern.

För någon som är van vid att äta samma sak och i en viss mängd dag in och dag ut var det helt klart både tillfredsställande och utmanande att kunna ta så mycket man ville av all god mat. Även om jag var lite orolig inför situationen i förväg, försökte jag att inte ha så stora förväntningar eller regler för vad jag kunde tillåta mig att äta och inte.

Många möjligheter

Eftersom jag var iväg i 7 dagar blev det 14 måltider i buffén. Här lärde jag mig snabbt att jag var tvungen att begränsa hur mycket jag åt av de olika sakerna om jag skulle kunna prova allt som såg så gott ut. Det var något jag tyckte var svårt de första dagarna. Både för att jag inte är van vid att äta mat som jag inte har stenkoll på vad den innehåller. Eller hur mycket jag kan äta av den. Men också för att jag inte visste hur blodsockret skulle reagera på det jag åt.

När man är på buffé och har så många möjligheter vill man också kunna smaka på allt gott. Man har trots allt betalt för att kunna göra det. Därför lärde jag mig snabbt att buffé kan fungera både för mig och min diabetes. Vi behöver bara inse att det inte är någon bra idé att äta hela portioner av allt.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

LÄS ÄVEN: Hur påverkar alkohol blodsockret?

Knäck aldrig koden

Även om det var en utmaning att ta lagom mycket av varje rätt, försökte jag att begränsa mig själv utan att det begränsningarna blev för stora. Här tror jag inte det finns något facit. För egen del hittade jag en ganska bra balans genom att inse att jag bara kunde ta små portioner av allt om jag skulle kunna smaka på det jag ville. För någon annan kanske det fungerar bättre att hålla sig till några fasta rätter som man vet vad de innehåller. Och hellre äta större portioner av det man känner sig trygg med.

Innerst inne tror jag att man bara måste acceptera att blodsockret kan pendla en del när man äter bufféer på semestern. Med andra ord kände jag att jag knäckte koden när det gäller hur mycket jag kunde äta. Jag kunde prova allt jag ville utan att det blev för mycket. Men kontrollen över blodsockret var inte den bästa.

En buffémåltid

Vi som har diabetes är bra på att anpassa oss till varje ny situation. Det tar bara lite längre tid. Om jag hade varit borta längre, är jag övertygad om att blodsockerkontrollen skulle ha blivit bättre. Därför valde jag att acceptera att blodsockret pendlade en del för att få bästa möjliga upplevelse av buffémåltiderna. Med tanke på att jag åt mer än jag brukar varje måltid valde jag att sätta lite mindre insulin. Och istället korrigera några timmar efter måltiderna. Det gjorde jag för att jag tänkte att det skulle bli obehagligt att stoppa i sig en massa känningsmat om blodsockret blev lågt direkt efter att jag ätit buffé, eftersom man då redan är ganska mätt.

Det var både nytt, utmanande, läskigt och intressant att äta bufféer. Släppa kontrollen över din egen mat och för en gångs skull våga äta något som andra har lagat. Även om blodsockret var långt ifrån perfekt fick jag åtminstone ett antal nya erfarenheter.

Är du diabetiker och har ätit buffé? Vilka är dina erfarenheter av det?

LÄS ÄVEN: Mina första år med diabetes bestod mycket av trial and error

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare