Stories och livet

Neuropati – del 2

Publicerad för första gången: 10.10.17 | Senast redigerad: 17.08.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Detta är del två i en serie på tre delar om neuropati.

Accu-Chek Instant

Läs även: Neuropati – del 1.

Nu undrar ni säkert om man kan bli frisk ifrån diabetesneuropatin, och svaret är tyvärr nej, men den kan lindras avsevärt.

Tillsammans med din läkare får ni prova er fram till rätt smärtlindring och anpassad dos så att ni kan leva ett så drägligt liv som möjligt. Men fortfarande så är det oerhört viktigt att ha så bra och normala blodsockervärden som möjligt. Höga värden ligger till grund för denna komplikation.

Det som sker är att de fina små blodkärlen ”bränns” sönder, och därav uppstår känselbortfall och i sin tur kalla, smärtande fötter.

Neuropati är en fortgående komplikation som inte kommer att försvinna. Och den kan bli mer och mer smärtsam med tiden. Det är väldigt viktigt att röra på sig i den mån man klarar av att göra det. En promenad är också bra om du inte klarar så mycket mer. Det handlar inte om prestation utan mer om att hålla cirkulationen igång i musklerna i kroppen.

Ytterligare symptom och komplikationer


I tarmkanalen kan det uppstå förstoppning och diarré. Man kan även känna sig illamående och få kräkningar och även få svårigheter med att svälja.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

I armar och ben kan man, förutom den våra smärtan som redan är ett känt faktum, även uppleva svaghet och att foten inte riktigt följer med. Det kan bli som att foten ”släpar” efter.

Ett vanligt tidigt tecken på att man fått neuropati är avsaknad av främst fotledsreflexer. Jag har till exempel problem med att få mina tår rätt i vissa skor. Då får jag tvinga in foten och sedan därefter krångla med tårna så att de är där de ska vara.

Muskelnedbrytning och obalans förekommer också.

Värme & kyla


Känslan av varmt eller kallt kan också uppstå. För mig är det jättejobbigt att bada utomhus på sommaren då jag får ont i huden. Eftersom nerverna är skadade så tar det längre tid innan smärtan försvinner, då nerverna reagerar långsammare än om de skulle vara friska.

Att använda badskor eller dylikt är också ett bra hjälpmedel för att skydda fötterna från vassa stenar eller snäckskal som kan ställa till det ordentligt. Har man badat utan något på fötterna så var noggrann med att inspektera fötterna direkt när du kommer upp, så att ev sår kan rengöras och plåstras om.

Ha gärna skor på fötterna när du går ner till vattnet och även när du kliver upp. Många saker döljer sig på stränderna under sand och i gräset.

Likadant är det med värme. Jag får väldigt ont i huden när jag sitter i direkt solljus. Det svider och bränner, så att sitta i skuggan emellanåt är att föredra. Även av den orsaken att det är lättare att bränna sig om man inte skyddar sig eller är uppmärksam.

Kan drabba hela kroppen


Då hela kroppen blir ansatt av neuropatin så förekommer det i olika grad av problematik även i ansiktet och i de inre organen. Jag vill poängtera att alla symptom varierar beroende på vilka nerver som skadats och att denna komplikation vanligvis utvecklas under flera års tid.

I de synliga extremiteterna så kan man få hängande ögonlock, mun och ansikte, även talsvårigheter kan uppstå.

I de inre organen så kan man få problem med blåsan samt svårigheter med att kontrollera den. Det kan vara svårt att tömma blåsan och man får ibland ”ta i” för att kunna kissa. Eller så kan man lida av inkontinens. Då blir det tvärtom istället, att du läcker och inte känner att du är kissnödig.

Neuropatin kan också maskera kärlkramp, dvs bröstsmärtor inför hjärtsjukdom och hjärtinfarkt.

LÄS ÄVEN: Skapar diabetes mentala problem?

Hur kan man smärtlindra?


Tillsammans med sin doktor får man prova sig fram till bästa tänkbara smärtlindring, och vanligtvis blir det tabletter, och ibland flera olika mediciner för att få till en så bra smärtlindring som möjligt.

Det har forskats kring en smärtlindring som heter ryggmärgsstimulering.

Metoden innebär att man opererar in en stimulator som avger elektriska strömmar för att förhindra att smärtförnimmelserna når hjärnan. Denna metod har visat sig ha positiv effekt på smärta hos patienter med perifer neuropatisk smärta.

Men innan man tar till så drastiska åtgärder som operation med nedsövning och risker, så finns det många olika saker man kan prova för att få smärtlindring.

Var tydlig mot din läkare och förklara din problematik så kommer ni genom gemensamt arbete att nå goda resultat, för det finns mycket att göra för att förhindra fortsatt smärta, och för att ni ska kunna komma tillbaka till ett så drägligt liv som möjligt…

I nästa artikel (del 3) tänkte jag avsluta med att berätta för er om den väg jag fick gå för att leva det liv jag lever idag med min neuropati, och vad det har inneburit för mig att bli bättre…

Läs även: del 3

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig