Stories och livet

Nej, kanel botar inte min diabetes

Publicerad för första gången: 27.11.18
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

En ny superdiet? Ett speciellt te? Den rätta sortens träning? Kanel? Nej, oavsett var du har läst det någonstans – och oavsett hur väl du menar – så kommer det inte bota min diabetes.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Jag har levt med typ 1-diabetes sedan jag var femton år, och fick då beskedet att ett botemedel inte var långt borta. Samma besked fick någon som diagnosticerades tio år innan mig – och ännu har ingen av oss sett något botemedel. Forskningen går framåt, men än är vi inte framme i mål.

Många högst alternativa nyhetskällor vill gärna hävda sig ha svaret på gåtan. Jag vet inte hur många rubriker, löpsedlar och Instagramkonton jag har mötts av som vill tipsa mig om vägen tillbaka till det friska livet. Jag blir lika frustrerad varje gång – av två anledningar. Dels förminskar sådana påståenden den pågående, så viktiga, forskningen. Dels sprider de okunskap bland allmänheten.

Typ 1-diabetes är en kronisk, alltså livslång, sjukdom. Ingen diet, inget speciellt te, ingen träning och ingen kanel kan bota mig. Och jag skulle faktiskt bli överraskad om botemedlet, när det väl forskas fram, kommer dyka upp i form av en krydda…?

Jag är såklart tacksam gentemot de som i all välmening vill tipsa mig om en dos kanel för att bli kvitt mitt tillstånd. Det hade ju varit helt fantastiskt! Och när media förmedlar ut knaper kunskap är det inte konstigt om allmänheten blir förvirrad ibland. Källkritik är vi inte födda med, och hade jag inte varit insatt hade jag med all säkerhet också trott på löpsedlarna.

Jag blir så ledsen av att se och höra luften gå ur diabetiker när de får ogenomtänkta frågor ställda till sig. Det är inte alla dagar vi orkar både sköta den funktion som kroppen saknar, och de frågor vi får. Ibland tar orken bara slut..! Kanske kan vi hjälpas åt att justera sättet vi pratar med varandra på? Tricket är att ställa öppna frågor, istället för att lägga värdering i dem.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig
  • ”Har du den svåra eller lätta typen av diabetes?” kan ersättas med ”Hur skiljer sig de olika typerna åt?”
  • ”Kan du verkligen äta det där?” kan ersättas med ”Finns det något du inte kan äta?”
  • ”Sköter du dig?” ersätts med ”Hur mår du?”

Så, för att summera: nej, kanel botar inte min diabetes. Många vet såklart redan detta och för de som känner sig osäkra berättar jag gärna om min sjukdom, och svarar på nyfikna frågor.
Och – vi kan allihop försöka tänka till kring hur vi ställer frågorna.

 

Läs tidigare inlägg av Diabetesia
Att leva med dubbla diagnoser
En diabetikers önskelista
Diabetes och ny på jobbet
Ketoacidos i Afrika
6 saker att tänka på när du reser
Diabetesia var en tid redaktör för Livet och Diabetes.  Läs om när hon som redaktör träffade Peter Jihde.
Diabetesia har tillsammans med Anna Sjöberg (Anna PS) skrivit en bok. Läs om den här.
Du hittar fler inlägg om du botaniserar på bloggen.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant