Stories och livet

6 saker att tänka på när du reser

Publicerad för första gången: 02.06.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Jag var femton år när jag fick min typ 1-diabetesdiagnos. En ganska blyg, osäker och genomskinlig femtonåring som inte riktigt hade hittat sin väg i livet än. Men ett av mina tidigaste intressen, som lever kvar än, var att resa. Mina föräldrar har alltid prioriterat resor och upplevelser framför dyra presenter och ting – något jag idag beundrar dem för. Att möta nya kulturer, se världen och lära sig nya språk är gåvor du kommer bära med dig mycket längre än den senaste iPhonemodellen..!

Accu-Chek Mobile

Fram till då jag diabetesdebuterade var resandet inga problem. Packa pass, pengar och biljetter så var du good to go. Efter mina två veckor på sjukhuset sommaren år 2008 förändrades förutsättningarna något. Men viljan, intresset och kärleken till att resa fanns kvar. Så varför låta en diagnos stoppa mig?

I skrivande stund har jag besökt 25 länder på vår runda jord, och många till resor ska det bli! Med alla dessa i ryggen börjar jag känna mig ganska erfaren vad gäller vad man ska tänka på när man reser med diabetes, och jag tänkte dela med mig av några tips. Jag är ingen expert, men jag vet vad som funkar för mig. Kanske fungerar det för dig också, och då är jag glad att kunna hjälpa till!

1. Börja planera i tid
När du ska resa iväg, chansa då inte på att packning kvällen innan räcker. Ofta kanske det gör det, men med lite planering blir risken att glömma inte lika stor och stressnivån betydligt lägre. Skriv en packlista. Gå igenom hur mycket du behöver ha med dig, planera för att ta med dubbla det antalet av allt, och se efter så att du har det du behöver på packlistan hemma. Om inte, så beställ hem eller plocka ut på apoteket. Förvarna en eventuell medresenär om att du kommer behöva låna lite utrymme i hens handbagage – du ska nämligen aldrig packa diabetesgrejer i det incheckade bagaget med risk för kyla samt att det kan komma på villovägar.
Se även till att göra en research på ditt resmål. Om du skulle bli av med dina mediciner, finns det då apotek i närheten? Hur mycket kostar insulin i landet du reser till? Var ligger närmaste sjukhus ifall något skulle hända?
Ett hett tips är också att se efter med flygbolaget ifall de erbjuder ”diabetesmat” på planet. Du kan då få ljust bröd bytt till mörkt, juice bytt till vatten och supersöt efterrätt bytt till fruktsallad.
Planering är A och O för en lyckad resa!

ResaMedDiabetes

2. Skaffa ett reseintyg
Ofta är det inga som helst problem att flyga med nålar, apparater och insulin i väskan, men för säkerhets skull är det jättebra att ha med sig ett läkarskrivet intyg på att du är diabetiker och vilka mediciner du använder. Med det i handen slipper du securitypersonalens misstänksamma blickar om du piper i säkerhetskontrollen. Glöm inte bort att kopiera intyget så att det ligger med ett i varje handbagage som innehåller diabeteshjälpmedel!

3. Packa ”utifall-att-mat”
När man reser till en annan kultur än den man är van vid, så följer vissa omställningar med. Kanske går det inte att få tag i den mat du är van vid, och kanske inte med den kontinuitet som du är van vid. Då är det guld värt att ha packat med några bars, knäckebröd eller annat som kan resa i den incheckade bagaget. Lättillgängliga snacks som du kan ta till om antingen maten eller tiden inte passar dig.

Accu-Chek Instant

4. Tidsomställning
Reser du lite längre bort ifrån Sverige kan du komma att utsättas för en viss tidsomställning. Då kan det snurra ihop sig i hjärnkontoret: När ska jag ta mitt långtidsverkande insulin nu? Klockan visar ju fel på mätaren! Jag måste ställa om basaldoserna! Mitt tips är att du redan innan avresa tänker igenom hur du ska lösa det, då blir det i stunden inte lika stressigt. Fråga din diabetessköterska om råd! Jag, som använder pump, ställer alltid om pumpens klocka (och därmed doserna) redan när planet lyfter, så jag är rätt inställd när jag landar.

5. Temperaturskillnad
Om du reser utomlands på en solsemester, är det viktigt att hålla koll på temperaturen runt omkring diabeteshjälpmedlen. Insulin ska inte bli för kallt (därav ska det inte fraktas i lastutrymmet i flygplanen, där det kan droppa till minusgrader) – men inte heller för varmt.
Om hotellet du bor på har en minibar i rummen, använd då denna för att förvara insulinet i. Om inte, fråga i receptionen om det finns något personalkylskåp du kan få använda. Det brukar aldrig vara ett problem.
När du är ute i solen gäller det även där att hålla insulinet lagom tempererat. Använder du pennor är det smidigt att bära med en liten kylväska eller lägga dessa bredvid någon kyld dryck. Om du istället använder pump, kan det vara lite knepigare. Försök att alltid ha pumpen i skugga; täckt av handduken eller under solstolen.
Blodsockernivån har även en tendens att sjunka för många personer med diabetes när de vistas i varma miljöer.

6. Njut av ledigheten!
Glöm inte bort att njuta av att du är ledig! Som diabetiker jobbar huvudet 24 timmar om dygnet, alla dagar i veckan. Det går inte att ta ledigt från sjukdomen i sig, men när du är på resande fot är du i de flesta fall ledig från alla andra måsten och borden. Passa på att njuta av det! En lugnare sinne ger en lugnare kropp, som ger ett bättre blodsocker. Och om hettan sänker ditt blodsocker, använd detta som en ypperlig ursäkt att få äta glass varje dag utan dåligt samvete. Tänk på hur glad din kropp blir av sänkta insulindoser. Luta dig tillbaka, umgås med ditt resesällskap och bara njut!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare