Stories och livet

Låt inte diabetes stå i vägen för dina drömmar

Publicerad för första gången: 08.12.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Anna Sjöberg har typ 1 -diabetes, är gift och har tonårsbarn. Hon har sedan några år satsat på att heltidsarbeta med diabetes där hon bland annat startat och driver ett underklädesmärke för diabetiker. Kläder med integrerade fickor för att göra det enklare att bära med sig pump, penna, druvsocker, blodsockermätare, handenheter med mera. Nu har Anna, tillsammans med Sofia Larsson-Stern, redaktör för Livet och Diabetes, skrivit en bok om hur det är att leva med diabetes. Om hur man kan leva sina drömmar utan att bli stoppad av sin sjukdom. Vi pratade en liten stund med Anna.

Accu-Chek Instant

Anna, du och Sofia har precis skrivit en bok tillsammans. Vad var anledningen till att ni skrivit denna bok? Hade ni något mål med boken?
Jag och Sofia har haft förmånen att träffa många diabetiker från flera olika länder i våra arbetsliv. Det är intressant hur lika våra tankar, behov och funderingar är – oavsett var i världen vi kommer ifrån. Att nätverka med andra diabetiker har även spelat stor roll in på våra egna diabetesresor.

Med boken vill vi bjuda in fler diabetiker till en världsomspännande gemenskap. Vi vill dessutom inspirera genom att vi och 20 diabetiker från olika länder delar med oss av våra tips och livshistorier.

Boken heter ”Vi kan vill och vågar…och vi har typ 1 -diabetes!”, varför denna titel?
Vi vill att alla ska känna livsglädje och inte hindrade av sin diabetes. Vi vill med titeln gjuta mod i alla; våga lev din dröm! Du kan, om du bestämmer dig för att du vill och vågar.

I boken möter vi 20 profiler som lever sina drömmar trots sin diabetes. Hur har ni tänkt när ni valde ut dessa?
Vi vill att boken ska passa alla åldrar men framförallt är det viktigt att den passar de som är unga och lever med diabetes typ 1. Vi valde personer ur fyra kategorier; en grupp där alla är under 16 år, en med idrottare, en grupp som är engagerade i olika diabetessammanhang samt slutligen de som är i showbranschen. Vi ville skriva en bok där varje läsare ska kunna hitta åtminstone en T1D-förebild.

Vilken typ av berättelser kommer läsaren möta?
Alla profiler i boken har svarat på samma frågeställning och läsaren kan då enkelt ta tills sig deras tips, råd och inställning till diabetes. När vi fick in alla berättelser inskickade kunde vi inte sluta läsa… man kan inte låta bli att bli laddad med energi. I slutet av boken har kända personer inom professionen skrivit informativa ord till läsaren. Läsaren får också läsa en personlig berättelse av ordföranden i Svenska Diabetesförbundet. Boken innehåller också tips från mig och Sofia, samt våra egna diabetesresor.

Accu-Chek Mobile

Vilken är din favoritberättelse i boken?
Åh, det är svårt att välja EN historia – alla berättelser har något jag tycker väldigt mycket om. Men jag fastnade extra för historien om elvaåriga Anneli från Österrike, där hon berättar hur hennes föräldrar beskrev insulinets funktion; ”Insulin är som fjärilar som kommer in i magen och äter upp allt socker i kroppen”. Den liknelsen tänker jag kan hjälpa många andra.

Varför ska man köpa boken? Är det en bra julklapp/present?
Vår bok är ett enkelt sätt att lära känna olika personer med diabetes och läsa inspirerande livshistorier. Perfekt när du vill känna att allt är möjligt trots diabetes, och en uppmuntran om att du aldrig är ensam.

När vi skrev boken, ville vi att det skulle vara den perfekta presenten till någon som lever med diabetes eller till anhöriga med diabetes. Eller, till de personer man så gärna vill ska förstå mer vad diabetes är.

 

För varje såld bok skänker Anna och Sofia tio kronor per bok till Svenska Diabetesförbundet. De lever själva med typ 1-diabetes och delar dröm med många: att forskningen ska gå framåt och att ett botemedel ska hittas.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile