Livet och diabetes

“Naked shower”

Publicerad för första gången: 28.04.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Naked shower Foto: Sofia Segersson

Jag är den första att ta en kula för mina tekniska diabeteshjälpmedel. Utan min insulinpump och min CGM-sensor vet jag knappt vem jag är – eller hur min typ 1 diabetes hade fungerat för den delen. Jag har mycket spontanitet och frihet att tacka de tekniska framstegen för. Men samtidigt finns det en oerhörd frihetskänsla i det som kallas för en “naked shower”. Kanske håller du med?

Kommer ni ihåg i grundskolan, när alla skulle lära sig klädsim? Det innebar att man rotade igenom garderoben efter kläder som inte nödvändigtvis var klorkänsliga och packade ned tillsammans med badkläderna i gympapåsen. De idrottslektioner vi fick spendera i simhallen tyckte jag alltid mycket om, men det var några extra nerver i spel när det var just klädsim på agendan. Något ovant. Lite obekvämt. Men ändå roligt.

Accu-Chek Mobile

Fri lek i vattnet

Själva klädsimmet gick ofta bra, och det är inte något jag har några specifika minnen ifrån. Däremot känslan när den delen av lektionen var över, och det övergick till “fri lek i vattnet” – DEN känslan..! Hur man helt plötsligt kände sig tio kilo lättare och som att simtagen var överflödiga – man nästan flöt fram.

Lite så känns en “naked shower” tycker jag. “Naked shower”, tänker du? Det låter som något… underligt. Nej då, en “naked shower” är något som förmodligen många som lever med typ 1 diabetes (och som har någon fastsatt på kroppen – en insulinpump och/eller CGM-sensor) kan känna igen.

LÄS ÄVEN:  Brutit en ny barriär med öppenhet om diabetes

Helt naken

Då och då infaller nämligen infusionssetsbytet och sensorbytet på samma dag – och det är en nästintill euforisk känsla för mig. Det innebär att jag är helt utan medtech på kroppen. Helt naken – på RIKTIGT liksom! Då passar jag alltid på att ta ett varmt bad eller en lång dusch – en “naked shower”.

Som sagt, jag skulle nog hellre hugga av mig en arm än att vara utan min pump och min sensor. Att jag njuter av några minuter utan den betyder inte att jag vill ha av dem. Jag är beroende av den vårdnivå de ger mig och tacksam för det liv de ger mig. Ibland är bara en helt care-free duschstund precis vad en behöver för att få lite ny energi!

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

LÄS ÄVEN: Därför har jag alltid med mig extra diabetesutrustning

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig