Mat och recept

Müslibitar med jordnötssmör

Kolhydrater: 15 gram (med 4 gram fibrer)

En müslibit kommer väl till pass när det kurrar i magen, och är suverän att ha liggande i väskan som ett litet mellanmål. Dessa lämpar sig även utmärkt som utflyktsmat, t.ex. under en skidtur eller som ett litet snacks till eftermiddagskaffet. Ofta innehåller müslibitar mycket socker, men dessa innehåller endast lite socker och färre kolhydrater än de som du köper i butiken. Använd gärna konstgjord sötning i form av sukrin eller liknande, om du så vill.

Du behöver:
8 st

  • 1 nypa salt
  • 1 dl sesamfrö
  • 1 dl mandlar (eller andra nötter efter önskemål)
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl sötningsmedel (t.ex. Sukrin Gold)
  • 50 g smör
  • 25 g kokosfett (ca. 2 msk, kan bytas ut mot smör)
  • 3 msk jordnötssmör
  • 20 g mörk choklad (70 % eller mörkare)

Gör så här
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smör, kokosfett och sötningsmedel tillsammans med jordnötssmöret i en liten kastrull. Rör därefter ner de våta ingredienserna i de torra. Klä en liten form (min var ca 20×15) med bakpapper, och pressa ner den fuktiga massan hårt i formen. Släta till med en sked. Smält chokladen och ringla den över formen. Ställ formen kallt i minst 30 minuter, innan du skär upp rutor i önskad storlek med en vass kniv. Förvaras i kylskåp.

Tips!

  • Du kan byta ut mandlarna mot andra typer av nötter. Både valnötter, hasselnötter, jordnötter och/eller cashewnötter är goda till detta recept!
  • Skippa gärna chokladen om du vill, eller lägg till extra choklad som ett helt lager på toppen.
  • Havregrynen kan byttas ut mot dinkelflingor eller andra gryn efter önskemål.