Livet och diabetes Stories och livet

Jag har valt att lita på sensorn!

Publicerad för första gången: 04.03.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Jag har valgt at lita på sensorn Foto: GettyImages

För ett par veckor sedan var jag på sjukhuset för att uppdatera min insulinpump och blodsockersensor. Nu är ansluten till en sensor som slutar leverera insulin om det faller för snabbt. Jag måste erkänna att det är genialiskt. Jag slipper inte känningar helt, men jag får färre. OCH jag har valt att lita på sensorn!

Det gjorde jag inte förut. Under utbildningen på pumpen och sensorn fick jag instruktion om att inte korrigera om inte felet var mycket stort, eftersom detta skulle kunna skapa problem med den smarta tekniken i sensorn.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Det är ett råd som jag följer. Och vet du vad? De senaste två veckorna har jag inte stuckit mig i fingret mer än jag gjorde på en enda dag tidigare. Och de gånger jag har stuckit mig i fingret har det visat sig att min sensor har fullständig kontroll.

Det anser jag personligen är det största framsteget som vi med diabetes har upplevt sedan insulin började användas för att behandla sjukdomen.

Världen har vänts upp och ner

Jag har haft diabetes i snart 40 år. Och om läkarna hade haft rätt den dagen de ställde diagnosen skulle jag ha varit död vid det här laget. Men nu har världen vänts upp och ner. Jag fick höra historier om en artificiell bukspottskörtel, sensorer i blodet och liknande när jag fick diabetes 1981. Nu börjar vi komma till en punkt där det snart kan vara verklighet.

Jag vet att nästa uppdatering av mitt system kommer att ge mig insulin om blodsockret är för högt. Det ser jag fram emot. Men det viktigaste för mig nu är att kunna konstatera att jag numera har ett system som jag kan lita på. Äntligen kommer mina fingrar få en chans att läka.

LÄS ÄVEN: Pandemin är inte over

Accu-Chek Instant

Diabetes är inte mitt liv!

Jag mäter nu en gång i veckan istället för flera gånger om dagen. Och jag litar 100 procent på min sensor. Jag fick min första sensor för 13 år sedan. Och jag måste erkänna att nu börjar utvecklingen närma sig den där artificiella bukspottskörteln…

Äntligen känner jag att jag äger mitt liv och att diabetesen inte är mitt liv!

För första gången på länge känner jag mig som en människa och inte en maskin. Får man säga så?

LÄS ÄVEN: Träning och mat – en balansgång

Det är en god idé att ändå mäta blodsockret

Nu ska det tilläggas att det rekommenderas att du gör en extra kontroll i form av en fingermätning. Ãven om du har en kontinuerligt mätare. Att inte sätta sin tillit helt och hållet till en mätning som görs i vävnaden. Om det vill sig illa kan det få allvarliga konsekvenser. Läs mer om detta här!

I den här typen av situationer rekommenderas det att du kontrollerar blodsockret alldeles oavsett:

Vid diabetes typ 1:

  • för att justera insulindosen
  • vid obegripligt högt hba1c (långtidsblodsocker)
  • vid febersjukdom
  • vid oklara symtom som kan förklara fluktuerande blodsocker
  • vid oregelbunden livsstil, t.ex. när du reser
  • vid graviditet
  • vid fysisk aktivitet
  • vid hypogykemi (lågt blodsocker)
  • vid hypergykemi (högt blodsocker)

Vid diabetes typ 2:

  • vid nyupptäckt diabetes typ 2 kan blodsockermätning vara användbart för att ta reda på hur mat och fysisk aktivitet påverkar blodsockernivån
  • när det är svårt att nå behandlingsmålen
  • vid förändring av läkemedelsbehandling
  • när du börjar ta insulin och vid förändring av insulindoseringen

Källa: Norska Diabetesforbundet

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare