Stories och livet

Många har åsikter om vad vi med diabetes bör äta

Publicerad för första gången: 05.04.24 | Senast redigerad: 18.04.24
Många har åsikter om vad vi med diabetes bör äta Illustrations foto: Getty images.

Jag är kostintresserad, men har då och då känt att jag inte äter “tillräckligt bra”. Efter alla rapporter i media om ultraprocessad mat och åsikter om att de norska kostråden inte är hälsofrämjande, känner jag mig återigen stressad över vad vi med diabetes egentligen ska äta.

Dieter, trender och olika åsikter om vad som är bra att äta är inget nytt fenomen. Den senaste tiden upplever jag dock att diskussionen har skärpts och att det finns många som har olika åsikter om vad vi bör äta. För min del har det lett till ny kunskap, men också en rad tankar och funderingar.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Jag har själv medvetet sökt efter denna information, som finns i sociala medier, i nyhetsartiklar och även i böcker. Kost är något som intresserar mig och jag följer många profiler på sociala medier som ger information om kost. Jag är intresserad av ämnet och vill äta nyttigt. Men vad innebär det?

Jag har själv provat många olika förhållningssätt till mat. Jag har försummat matvaror, ätit för mycket i smyg och i perioder hittat den så kallade balansen. Ändå har jag aldrig kunnat bli helt trygg i att sättet jag äter på är tillräckligt bra. Dessa tankar och farhågor har återkommit på sistone efter alla rapporter i media om ultraprocessad mat och åsikter om att de norska kostråden inte är hälsofrämjande.

LÄS ÄVEN: ORDEN FRÅN DIABETESLÄKAREN SOM JAG ALDRIG KOMMER ATT GLÖMMA!

Bekymrar mig över att jag äter mycket ultraprocessad mat

Personligen är jag en frukostmänniska. Jag äter ungefär var fjärde timme, vilket motsvarar ungefär 4 gånger per dag. Min erfarenhet är att måltider med jämna mellanrum gör det lättare att reglera blodsockret. Jag försöker att välja magra mejeriprodukter och magert kött, som ligger i linje med de norska kostråden. Ärligt talat är jag nog lite rädd för att det ska bli för mycket fett och har tänkt att man upp i vikt av det.

Jag har ätit konstgjorda sötningsmedel helt utan att tänka på om detta är skadligt. Och jag har haft uppfattningen att matvaror med konstgjorda sötningsmedel är ett bra alternativ, speciellt för mig som har diabetes. Jag äter också mycket mat som definieras som “ultraprocessad”. Det här är något jag har oroat mig mycket över på sistone. Parallellt med detta hör man mycket snack om att fasta, skjuta upp eller hoppa över frukosten och att man ska äta 1–2 stora måltider och inte många små. Jag tror att det skulle vara svårt för mig.

Accu-Chek Mobile

Men det bör nämnas att de som framför dessa åsikter också säger att man måste ta hänsyn till om man har sjukdomar, osv. Ändå leder detta till många tankar och oro för mig.

LÄS ÄVEN: EN HÅLLBAR LIVSSTILSFÖRÄNDRING

Hur hittar man balansen mellan så många olika råd och åsikter

Jag tycker det är svårt att slå sig till ro och hitta ett förhållningssätt till mat som är rätt, när det finns så många åsikter. Exempelvis läste jag nyligen en nyhet i media om att konstgjorda sötningsmedel i form av aspartam kan ge oss cancer. Det ska sägas att det i efterhand har kommit flera mer nyanserade nyhetsartiklar om detta. Ändå är detta något som jag tycker är skrämmande, eftersom jag verkligen gillar sockerfri läsk och produkter med konstgjorda sötningsmedel.

Å andra sidan finns det profiler på sociala medier och i media som presenterar dieter som innehåller mycket ultraprocessad mat, konstgjorda sötningsmedel, osv. De ser också friska och fräscha ut? Kan båda sidorna ha rätt? Återigen handlar det väl egentligen om att hitta en balans. Men jag tror att det kan vara svårt att ta reda på vad balansen är.

Jag vill hålla ögon och öron öppna och tycker att det finns massor av viktiga lärdomar och kunskaper i denna debatt. Men den senaste tiden har jag känt att det har blivit lite överväldigande. Och jag har lagt ner för mycket tid på det. Jag har därför känt mig tvungen att vidta några åtgärder för att minska mitt funderande och min oro kring mat, och det kommer jag berätta mer om i nästa inlägg.

LÄS ÄVEN: PÅ BUFFÉ MED DIABETES

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare