Livet och diabetes Stories och livet

Man blir trött på alla ”goda” råd

Publicerad för första gången: 15.07.23
Man blir trött på alla ”goda” råd Foto: Getty Images

Om du har diabetes är du förmodligen van vid det. De otaliga råden från främlingar. Hon som du börjar prata med i butiken eller den alternativa hälsointresserade personen som kommer med välmenande tips och tricks för hur vi ska behandla vår diabetes på bästa sätt. Om det hade varit så enkelt som de här personerna tror, skulle det vara den enklaste saken i världen att behandla diabetes. Jag kommer på mig själv med att bli oerhört trött på alla dessa ”goda” råd.

Missförstå mig rätt: jag tycker det är fint när man uppmärksammar min sjukdom. Att människor ser mig och bryr sig. Det är bara det att jag tror att få förstår vad det faktiskt innebär att ha en sjukdom som diabetes. Att det inte bara är att sätta lite insulin här och där, mäta blodsockret när man känner för det, stoppa i sig lite mat och hoppas på det bästa.

Accu-Chek Instant

Det är så mycket mer komplext än så, och jag tror att man behöver vara nära anhörig till någon som har sjukdomen för att förstå detta. Det finns dock en gemensam nämnare för de främlingar som man börjar prata med. Hos de välmenande men tröttsamma ”goda” råden, och att de här personerna tror att det finns en enkel lösning på diabetes.

Inte så lätt

Jag har inga siffror på hur många konstiga råd jag har fått som tydligen ska bota diabetes, eller som gör det enklare för mig att leva med sjukdomen. Med andra ord, dessa råd som jag väljer att kalla ”goda” inom citattecken, kommer med andra ord inte från proffs. Utan från någon som har läst något på nätet. De förstår inte heller att tiderna förändras.

Därför berättas det ofta en historia om någon släkting som hade diabetes på 1800-talet. Det kan i och för sig vara intressant att höra om. Men tyvärr hjälper det inte mig och min sjukdom så värst mycket. Det är verkligen inte så lätt som de här personerna antyder.

I bästa välmening

Råd, tips och tricks ges nog i bästa välmening. Det är i princip vad jag gör här på den här webbplatsen också. Jag försöker att dela med mig av mina erfarenheter och ge goda råd när jag har sådana. Det är dock svårt när varje diabetestyp är individuell, trots att vi alla kan ha samma kliniska diagnos. Om du radar upp 10 personer med diabetes typ 1 efter varandra, ber dem att göra och äta exakt samma saker, kommer deras blodsocker trots det inte vara detsamma.

Hormoner, stress, aktivitetsnivå, egenproduktion av insulin, hur mycket man har sovit, ålder. Ja, jag skulle kunna räkna upp massor av faktorer. Allt spelar in. Och det är inget som personer som inte har speciellt bra koll och som ger sina ”goda” råd tar hänsyn till. Även om de ger sina råd i bästa välmening.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

LÄS ÄVEN: 8 vanliga symptom på diabetes

Komplex sjukdomsbilden

Jag kommer på mig själv ibland med att bli trött. Det är så tröttsamt att ständigt behöva förklara att det inte är så enkelt som att bara sätta lite insulin. Jag känner att jag inte når fram, oavsett hur mycket jag försöker. Jag önskar bara att fler förstod hur komplex sjukdomsbilden kan vara för någon med diabetes. Lyckligtvis har jag lärt mig att bara lyssna när personer som saknar kunskaper i ämnet ger sin ”goda” råd.

Jag orkar inte längre ta kampen som är det att behöva förklara. Jag säger bara ”Jaha, säger du det? Det ska jag komma ihåg!” Och jag försöker att acceptera att det helt enkelt finns en del som aldrig kommer att förstå.

Har du några ”goda” men otroligt märkliga råd, tips eller tricks som du har fått när det gäller din diabetesbehandling sedan du fick din diabetesdiagnos?

LÄS ÄVEN: Det finns mycket hjälp och tröst att få i diabetescommunityn

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig