Livet och diabetes

Lyckligt lottad, trots allt!

Publicerad för första gången: 17.08.23
Lyckligt lottad, trots allt! Foto: Getty Images

Jag vill dela några tankar med er som jag har haft de senaste veckorna, och som har fått mig att uppskatta det jag har mer. Det är nästan så att jag inte kan förstå hur lyckligt lottad jag faktiskt är. Trots att jag har en typ 1-diagnos.

Att tänka att det bara har gått några decennier sedan det inte var möjligt att överleva diabetes är smått otroligt. Bortskämd som jag är tar jag alla behandlingshjälpmedel jag har idag för givet. Men när jag tänker på hur länge mänskligheten har existerat och vilken tur jag har som lever i just detta århundrade, ja, då känner jag mig som världens mest lyckligt lottade person. 

Accu-Chek Instant

101 år med insulinbehandling

Människan har funnits i cirka 200 000 år. Det har bara varit möjligt att behandla diabetes i 101 (!) av dessa år. Det ger lite perspektiv. De andra 199 900 åren har diabetes varit lika med en dödsdom. Och sjukdomen har bara varit känd några tusen år. Det är en svindlande tanke. Vilken tur jag hade som föddes när jag föddes. I en tid då det inte bara finns diabetesbehandling utan denna är den bästa som mänskligheten någonsin har sett. Och inte minst hur lyckligt lottad jag är som föddes i det lilla landet Norge, som kan erbjuda den bästa behandlingen på marknaden. 

LÄS ÄVEN: 8 vanliga symptom på diabetes

”Varför jag?”

Denna insikt gör att mitt fokus skiftar helt, från att tänka ”varför jag” till ”oj vad lyckligt lottad jag är”. En del av äran för detta är jag skyldig Ingvard Wilhelmsen, läkare och psykiatriker, som höll en mycket bra föreläsning som inspirerade mig. Han pratade bland annat om tanken ”varför jag”, och hur han menar att tur och otur, liksom slumpen, underskattas. Å andra sidan väljer du vilken inställning du vill ha till verkligheten. Och även om jag hade otur som fick sjukdomen, väljer jag att ha en inställning som fokuserar på hur lyckligt lottad jag är.

Missförstå mig inte, diabetes är ingen enkel sjukdom att hantera ens idag med alla hjälpmedel som vi har tillgång till, tvärtom. Sjukdomen är dock inte synonymt med en dödsdom. Och det är därför jag känner mig som världens mest lyckligt lottade person med diabetes. 

LÄS ÄVEN: Feber med diabetes typ 1

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant