Livet och diabetes

Lev inte i oron för framtiden

Publicerad för första gången: 04.12.22
Lev inte i oron för framtiden Foto: Sofia Segersson


Jag vet att det både är lättare sagt än gjort och klyschigt som bara den, men jag vill säga det ändå: något av det viktigaste jag har lärt mig under mina många år med typ 1 diabetes är att det är SÅ viktigt att försöka leva i nuet. Att leva idag, nu och här.

Ingenting gott kommer av att älta det som har varit, det kan vi inte ändra på. Men lev inte heller i oron för framtiden – det är bara att ta ut olycka i förskott. Jag är dålig på att sätta mig ner, stanna upp, andas och ta in vad som händer här och nu. Hur mår jag? Vad tänker jag på? Varför tänker jag på just det? Hur känner jag mig? Var kommer de känslorna ifrån?

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Nej, istället sitter jag ofta och tänker “Oh, jag måste sätta igång en tvätt till!” eller “Just det – jag måste maila om babysimmet åt min dotter innan jag somnar”. Jag är en levande kalender med löpande to-do-listor som nästan rinner ur öronen på mig. Det är en av mina absolut starkaste svagheter i livet. Om man nu kan kalla det så. Min oförmåga att LANDA.

En balans

Men sedan jag fick diabetes – och ännu tydligare, sedan jag fick min dotter – så har jag verkligen försökt att bli bättre på det. Att hitta en balans mellan planer, struktur, listor – och andetag, ögonblicksbilder och närvaro.

Mina föräldrar har alltid sagt till mig och mina bröder att glädjas åt allt positivt som kan komma att hända. Ingen ångrar lycka som är uttagen på förhand. Du ångrar aldrig att du gjort dig själv glad, eller hur? Men att oroa sig för något negativt som kan komma att hända – det är att ta ut olycka i förskott. Och ingen vill väl gå runt och vara olycklig i onödan?

LÄS ÄVEN: Detta bör du veta om insulinchock

Fokusera på här och nu

Detta kan appliceras på diabetes också. Att leva med en kronisk, livslång, sjukdom kan verkligen tära på en. På kroppen förstås, men också på psyket. Ska jag behöva göra och sköta allt det här… alltid? Inga raster, ingen semester? Jo, så är det ju faktiskt. Men – du ska inte göra hela framtidens jobb IDAG. Så fokusera på det som är här och nu.

Accu-Chek Instant

Du vet ju faktiskt inte vad morgondagen har att erbjuda – så ta inte ut olyckan i förskott!

LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant