Mat och recept

Kaka med cashew- och jordgubbskräm

Publicerad för första gången: 30.07.20 | Senast redigerad: 01.04.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Kaka med cashew- och jordgubbskräm Foto: Hanna Fjeldheim Dale

Den här kakan är helt enkelt ganska genial. Den är rå (dvs. inte tillagad), gluten- och laktosfri, och dessutom sååå lätt att göra. Det enda du behöver är en bra mixer/matberedare. Sedan är det bara att prova på härligheten.

Kakan görs på en bas av nötter, dadlar och frukt. Så den innehåller massvis med nyttiga fetter och naturligt fruktsocker från källor med högt fiberinnehåll. Det är dock viktigt att notera att dessa sockerkällor fortfarande bidrar med kolhydrater, och måste beaktas vid bedömningen av insulindos etc. Men naturligt fruktsocker i kombination med fett från nötter gör att den här kakan har en mycket gynnsam och balanserad effekt på blodsockret jämfört andra sötsaker!

Accu-Chek Instant

Kakan kan mycket väl frysas, och kan därför göras i god tid innan den serveras. Det här är en riktig godsak. Men tänk på att dela den med någon du älskar. Det är också en riktig energibomb, så det räcker med en bit. Hoppas det smakar!

Om man som i receptet nedan använder honung som sötningsmedel så innehåller kakan ca 400 g kolhydrater. Detta motsvarar ca 22 g kolhydrater per 100 g eller ca 33 gr per bit om man delar kakan i 12 bitar.

LÄS MER: Dygnet tar inte slut på kvällen. 

Till kakan:

En liten rund kakform

Botten

200 g mandlar
100 g hasselnötter
20 små dadlar/12 stora Medjooldadlar
En nypa havssalt
2 tsk kokosolja
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Accu-Chek Instant

Kör alla ingredienser till en smulig fast massa i en stark matberedare/mixer. Pressa ut massan i bottnen av en kakform. Det är bra att klä formens botten med bakplåtspapper.

rawkake1

Fyllning 1

250 g naturella cashewnötter, blötlägg över natten
Rivet skal och saft av 1/2 citron
Rivet skal och saft av 1/2 apelsin
2 msk honung (eller steviadroppar eller annan “sockerfri ” sötning)
2 msk kokosolja
2 frysta bananer

Blanda alla ingredienser i en stark matberedare tills du får en jämn och slät massa med krämig konsistens. Häll över cashewkrämen över kakbottnen.

LÄS MER: Var bör insulinpumpen placeras? 

Fyllning 2

En fryst banan
En låda jordgubbar
1 msk honung (eller steviadroppar eller annat “sockerfritt” sötningsmedel)

Om du använder frysta jordgubbar, tina dem lätt och pressa ut lite av vattnet. Kör jordgubbarna och bananen i mixern till en slät jordgubbskräm. Häll över jordgubbskrämen ovanpå cashewkrämen. Sätt kakan i frysen i minst 2 timmar före servering. Ta ut den ca 30 minuter innan den ska serveras.

Njut!

Bästa hälsningar från,
Hanna Dale

LÄS MER: Byter du nål varje dag? Räknar alla kalorier?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare