Stories och livet

Var bör insulinpumpen placeras?

Publicerad för första gången: 12.06.20 | Senast redigerad: 10.02.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

På fest, träning och till vardags! Efter att ha varit pumpanvändare i gott och väl över fem år, har jag skaffat mig en del erfarenheter och vet vilka som är mina favoritplatser och vilka andra ställen som inte fungerar så bra att placera insulinpumpen på.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Eftersom jag själv uppskattar att ta del av andras erfarenheter kring detta, vill jag dela med mig av mina egna här.

Pumpens placering är (logiskt nog) beroende av var man sätter kanylen. Jag sätter alltid mina i magtrakten/i området runt naveln, så mina placeringar har utgått från det.

LÄS ÄVEN: Recept – chokladfondant på några minuter

Klänningsproblem

Runt jul och nyår, samt vår och sommar är det ju gott om tillfällen då det kan vara aktuellt med klänning för oss kvinnor.

Under förra årets julbord provade jag för första gången att fästa pumpen vid låret med en anpassad ficka som sattes fast med kardborrband.

Accu-Chek Mobile

På mig fungerade detta endast om jag drog åt kardborrbandet så hårt att det blev obehagligt. Om det inte satt tillräckligt stramt började det att glida ner när jag gick. Så detta fungerade inte särskilt bra för mig.

Det hade kanske fungerat bättre utan strumpbyxor då fästanordningen var klätt med gummi på insidan för antiglideffekt. Men detta har jag inte testat ännu.

Placering av pumpen kan bli en utmaning

Placeringen av pumpen kan snabbt bli en utmaning när man använder klänning, men behån eller höftpartiet (på strumpbyxan eller trosan) är en plats som ofta fungerar bra för mig. Men då går jag som regel bort från sällskapet när jag måste ta ut den.

Ibland använder jag åtsmitande shorts under klänningen så att det inte är något problem att lyfta upp klänningen lite även i andras sällskap, (förutom att det kanske ser lite märkligt ut …).

LÄS ÄVEN: Fyra tips att ta tillbaka makten över din kropp

Var bör insulinpumpen placeras till vardags

Till vardags har jag nästan alltid pumpen fäst vid byxlinningen med slangen gömd ner i byxan.

Nackdelen med detta är att slangen ibland kan glida ut. Men det medför inte så mycket extra jobb att sätta tillbaka den. Fördelen är att den är lättillgänglig och för mig är det en mer naturlig plats att ta fram den ifrån i offentliga sammanhang.

LÄS ÄVEN: En typ ettas tips till oroliga diabetesföräldrar

Var bör insulinpumpen placeras på träningen 

Det finns ett träningsbälte som man kan ha runt magen och fästa pumpen i. Jag har inte testat det själv eftersom jag tycker det fungerar bra att fästa pumpen vid sportbehån när jag tränar.

Jag tränar som regel ensam eller med nära kompisar, så att fiska upp pumpen ur behån tycker inte jag är något problem. Jag tycker också att pumpen är lättare att ta loss från en sportbehå än en vanlig behå, så det fungerar fint för mig.

LÄS ÄVEN: Strandtips när man lever med diabetes

Har du tips på andra bra placeringar för insulinpumpen till vardags eller i formella sammanhang?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant