Livet och diabetes

Pandemin är inte över

Publicerad för första gången: 22.10.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
pandemin er inte över, munskydd Illustration: Getty images.

Det har gått mer än ett halvår sedan coronapandemin vände upp och ner på våra liv. Vi är fortfarande mitt i pandemin och hösten och vintern kommer att vara annorlunda för oss alla.

Foto: Getty images. 

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

De flesta av oss är less på allt med coronaviruset. Men vi måste fortsätta att vidta försiktighetsåtgärder på samma sätt som när viruset upptäcktes. Vi som har diabetes tillhör en riskgrupp och måste vidta extra försiktighetsåtgärder.

Jag är inte rädd men förstår att hösten och vintern kommer att bli annorlunda på många sätt. För det här viruset vill jag inte få.

Jag vidtar försiktighetsåtgärder

Jag är inte hysterisk när det gäller viruset. Men jag har respekt för det och vidtar mina försiktighetsåtgärder. Jag testar mig när jag får symptom. Jag spritar händerna innan jag går till affären och efter. Jag reser inte i kollektivtrafiken i rusningstid och använder alltid munskydd. Jag arbetar hemifrån och håller alla möten digitalt.

Jag är social, men under mer begränsade former än normalt. Jag kan gå ut och äta och gå på kafé, men ser då till att jag följer enmetersregeln och spritar händerna ofta. Jag använder huvudet och är inte hysterisk. Jag tror att det bara gör det hela värre.

LES MER: När våra barn inte kan gå till skolan

Accu-Chek Instant

Hemmakontor minskar risken

Jag har arbetat hemifrån sedan mars och gör det fortfarande. Risken för smitta är förmodligen låg på mitt kontor eftersom vi bara är fem som arbetar där. Problemet är resorna till och från jobbet, eftersom jag måste använda kollektivtrafiken som buss och tunnelbana.

Jag har varit på kontoret fyra gånger sedan i mars, annars sitter jag hemma. Ett par gånger har jag tagit med mig datorn och arbetat från ett kafé.

Jag har tur som har ett hus och gott om plats att arbeta hemma. Jag räknar med att arbeta hemifrån hela hösten och vintern. Klart att jag längtar efter att åka in till kontoret, men att arbeta hemifrån är en ganska liten uppoffring för mig under den här pandemin.

LES MER: Ensam tillsammans

Testar mig om jag är osäker

Jag har en låg tröskel för testning både när det gäller mig själv och barnen. Även om det är lite väntetid för testning runt om i landet är det ett enkelt och snabbt sätt att få svar på om man är smittad eller inte.

Jag låter barnen stanna hemma om de har symtom på luftvägsinfektion, och ser istället till att får undervisning hemma om de orkar. Som tur är har både jag och barnen goda erfarenhet av hemundervisning! Det är en av fördelarna med pandemin.

Få resor

Det blir få resor även i höst och vinter. Jag hade hoppats att det skulle gå att resa utomlands nu i jul, men så blir det förmodligen inte. Vi håller oss hemma så mycket det går både på vardagarna och på helgerna. Det kan vara en utmaning ibland eftersom vi är vana vid att vara på språng. Vi får försöka att vara kreativa hemma och roa oss så gott vi kan.

På höstlovet åker vi till stugan. Det är skönt med lite miljöombyte. Det går även att ta en eller två nätter på hotell eller andra platser. Det kommer vi att utnyttja.

LES MER: Diabetesias tankar om Corona och diabetes

Väntar på ett vaccin

Jag väntar bara på vaccinet. Viruset kommer inte att försvinna och jag kommer inte att känna mig trygg förrän jag har tagit vaccinet. När det kommer är däremot osäkert. Vi får vänta och försöka leva så gott vi kan fram till dess.

Jag känner mig hursomhelst lyckligt lottad som bor i Norge nu när ett sådant här virus har drabbat världen.

LES MER: Hur förkylning påverkar blodsockret

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant